UZ 'ZABRANJENI' TRANSPARENT

Traktori na ulicama: Slavonski poljoprivrednici najavljuju 'oluju svih oluja'

29.10.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Širenje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj stagnira, ali opasnost nije prošla. Najteže su pogođeni svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nezadovoljni reakcijom države na krizu, svinjogojci su simbolično - 5 do 12 - organizirali prosvjed u Retkovcima kod Vinkovaca. Došli su ih podržati i drugi poljoprivrednici

Okupio se popriličan broj prosvjednika koji su u 5 do 12 krenuli iz Retkovaca.

'Mi smo trenutno u Vođnicima i oni bi svakog trenutka trebali proći. Osim što su se okupili svojim traktorima, okupili su se osobnim vozilima. Čak i oni koji se ne bave svinjogojstvom, nego ratarstvom, kako bi dali podršku svojim kolegama', javila je u Dnevniku HTV-a u podne novinarka Eva Čolaković Krajinović.

'Imaju zahtjeve koje upućuju Vladi i resornom ministarstvu. Žele prestanak eutanazije zdravih svinja, dopuštanje prometovanja svinja i svinskog mesa zdravih svinja, dopuštanje svinjokolja i poništenje kategorizacije svih OPG-ova. Jer kako kažu, za takvu kategorizaciju još uvijek nisu spremni. Oni su se uputili prema Vinkovcima i kada dođu u Vinkovce, održat će skup na kojem će još jednom ponoviti svoje zahtjeve, uputiti prijedlog mjera kojima bi im se moglo pomoći i nadaju se da će svoj odgovor i dobiti', izvijestila je.

Zahtjevi svinjogojaca u 4 točke

'Želimo reći da su naši zahtjevi doneseni na Stožeru za obranu hrvatskog sela 27. listopada. Naši zahtjevi se sadržavaju u četiri točke. Tražimo da se pod hitno zaustavi eutanazija zdravih svinja, pod hitno dozvoli promet i prodaja zdravih svinja, pod hitno dozvoli klanje i prerada svinjskog mesa u vlastitim dvorištima i pod hitno uključi sav oblik kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja, jer mi ne želimo hotele za naše blago. To su naši zahtjevi,' kazao je Tomislav Pokrovac, jedan od organizatora prosvjeda. Dodao je da imaju i prijedlog mjera za Vladu i Ministarstvo poljoprivrede.

  • +45
Prosvjed svinjogojaca u Vinkovcima zbog afričke svinjske kuge Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

'To su prvo osigurati rasplodni materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom. Drugo, osigurati pokretne mobilne klaonice u svim selima gdje je afrička svinjska kuga kako bi oni koji imaju zdrave svinje mogli obaviti kolinje u svojem dvorištu. Treće, dok traje zabrana uzgoja svinja osigurati svinjogojcima primjerena primanja i njihovim obiteljima te dopuniti propise vezane uz kvalitetu mesa, posebno svinjetine iz uvoza. Mislim da je ovo dovoljno i mislim da ovo ne bi trebalo biti nikakav prijepor između Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva. Ako se ovo počne rješavati, ovakvih situacija što se tiče prosvjeda neće biti, istaknuo je Pokrovac. - Mi ćemo s ovim našim zahtjevima ići prema Vladi Republike Hrvatske, prema Ministarstvu poljoprivrede i tražit ćemo sastanak, ili sutra ili poslije Svih svetih. Ali želim reći, ako ne bude nikakvog pristupa, ako nas se bude negiralo, slijedi oluja svih oluja, ono što sam već najavio, dodao je.

Ministarstvo: Jedina metoda je 'čišćenje' životinja

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju i ponavljaju - jedini način da se spriječi širenje svinjske kuge - uklanjanje je i usmrćivanje svinja. Prosvjed u Vinkovcima i zahtjeve svinjogojaca komentirao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

  • +24
Farma svinja Sin ravnice Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Četiri mjeseca od pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, provođenjem svih mjera protekla četiri mjeseca, jedini mogući način da zaustavimo širenje virusa je ukloniti svinje iz objekata koji ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima ili gdje vlasnici zanemaruju taj dio. Mogu reći da je isključivo zbog antropogenog širenja virusa bio veliki broj slučajeva u prva tri mjeseca', rekao je.

Istaknuo je kako već nekoliko tjedana postoji značajan pad pojave bolesti, primjerice u petak svega dva slučaja 'To znači da smo uspjeli čišćenjem tih životinja iz neuvjetnih uvjeta, svesti virus gotovo, ja vjerujem, u idućim tjednima na sporadične pojave. To je jedina metoda u okolnostima kada nemate ni cjepiva, kada nema ni lijeka protiv ove bolesti. Jedina metoda je depopulacija životinja iz neuvjetnih objekata', zaključio je Pavić za HRT.