vitalnost ruralnog prostora

Vučković najavila novi natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta

16.01.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja, stanje u duhanskom sektoru te aktualnosti i prilike za lokalnu poljoprivredu bile su teme sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika Virovitičko-podravske županije, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Kako je navedeno, u općini Čađavica u natječaju za zakup bilo je gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika, a Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području te općine.

Vučković je istaknula kako će se nastaviti poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Hrvatske, pa tako i na području općine Čađavica, zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ministarstvo će, kako je kazala, u okviru svojih nadležnosti i zakona nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika.

Na sastanku je najavljen i novi natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Iz Ministarstva poljoprivrede su podsjetili kako je do sada objavljeno 228 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području cijele Hrvatske, ukupne površine veće od 55 tisuća hektara (ha), a pripremljen je 31 novi javni natječaj.

Na sastanku se razgovaralo se i o sektoru duhana, budući da je glavnina hrvatskog uzgoja duhana, više od 80 posto, smještena upravo na području Virovitičko-podravske županije.

Tako se bilo riječi o mogućnostima dodatne potpore ovom sektoru, ali i sektoru ljekovitog bilja, a sve u kontekstu proizvodnje uslijed povećanja cijene energenata.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada i ove godine donijela 42 milijuna kuna vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, pri čemu proizvođači duhana mogu ostvariti potpore putem izravnih plaćanja te potporu za duhan.

Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije, kako se navodi u priopćenju, obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto.

Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna.

Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove.