'PRESTANIMO BITI NOJEVI'

Vučić priprema teren za srpsko priznanje Kosova?

24.07.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u dnevnom listu Blic autorski tekst u kojem građane Srbije poziva na unutarnji dijalog o Kosovu i Metohiji, 'kako ne bi taj teret ostavili potomcima'

'Vrijeme je da kao narod prestanemo kao noj zabijati glavu u pijesak i da pokušamo biti realni i ne dopustiti sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili' napisao je Vučić u autorskom tekstu za tiražnom Blicu, a prenosi agencija B92.

Podsjećajući kako je svojevremeno izraelski predsjednik te premijer Shimon Peres objasnio da inzistira na pregovorima s Palestincima rekavši 'zamislite samo što bi moglo biti ukoliko to ne učini', Vučić je ukazao da i on kada treba odgovoriti na pitanje o potrebi dijaloga s Prištinom i unutarnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže 'samo zamislite što bi moglo biti ukoliko odjednom svi zašutimo, ako prestanemo razgovarati'.

'Ja, poslije toliko godina bavljenja politikom na ovim prostorima, taj odgovor vrlo dobro znam. Još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, mi Srbi nismo željeli biti dovoljno odgovorni da razumijemo snagu i želje Albanaca', zapisao je srbijanski predsjednik.

S druge, pak, strane, 'velikom albanskom greškom' smatra nerazumijevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo podcjenjivanje.  'Nije Srbija za podcjenjivanje, unatoč činjenici da Albanci u provođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999., 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti smije biti bahata i arogantna kao što je nerijetko bila', ističe Vučić u autorskom tekstu.

Šutnja, kako ocjenjuje, znači kako 'Srbe odgovori više ne zanimaju' te kako su se 'prestali nadati'.

'To je modus operandi tiranija, uvijek spremnih na prolijevanje tuđe krvi. Na kraju, šutnja je kraj. Poslije nje više nitko ne govori', ukazao je Vučić.  Rješenje, ističe Vučić, ne leži s jedne strane u srpskih mitovima i sukobima, ali dodaje kako 'ne leži ni u odricanju od svih srpskih nacionalnih i državnih interesa'.

Protivnici dijaloga o Kosovu s Prištinom, smatra, su i 'oni kojima je svaki gubitak pobjeda i koji se tuđoj nesreći raduju kao svojem uspjehu, budući za drugi uspjeh ne znaju'.

'Njihov razlog za ovakvu vrstu nedjelovanja, koja je svojevrsni povijesni zločin s obzirom na težinu pitanja koje traži odgovor, leži u pukoj nadi da će netko, nekome, na kraju dati Kosovo i za to, na njihovu radost snositi posljedice', mišljenja je predsjednik Srbije.

'Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cijenom, onom koja se ne može nadoknadi - našim životima i životima naše djece. I to mora prestati. Vrijeme je da Srbija radi, razmišlja i dobiva, pobjeđuje bez sukoba. I ja sam uvjeren da smo, već danas u stanju to učiniti'. Svi putovi političke suradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata Europske unije također. U protivnom čuvat ćemo konflikt čiji smisao ne razumijemo', upozorio  je predsjednik Srbije.

Srbiji je, smatra, potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan s pogledom u budućnost. Srbija je, podsjeća, danas uvažena svuda u svijetu.

'Do prije tri godine je bila pred bankrotom, a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od prosjeka i pokazala je da zna pobjeđivati, ne samo u košarci i vaterpolu već, u ekonomiji i politici. Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo, bar pokušati razriješiti kosovski (Gordijev) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj djeci. Živjeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju djeca, a ne samo hvaliti se pobjedama svojih djedova', zaključio je Vučić u svojem autorskom tekstu.