OSVJEŽENJE IZA UGLA

Vrućine dosežu vrhunac, no kiše i pad temperature stižu u unutrašnjost

04.08.2017 u 06:54

Bionic
Reading

Topla noć i vruć dan i dalje će kod mnogih uzrokovati slab san, osjećaj manjka energije, brzo umaranje i nervozu. No, osvježenje je iza ugla

Zadnjeg dana u tjednu u cijeloj Hrvatskoj bit će pretežno sunčano i vrlo vruće. Kasno poslijepodne i navečer mala je mogućnost za pljusak i grmljavinu, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Vjetar uglavnom slab, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu i sjeverozapadnjak, javlja DHMZ. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 35 do 40 °C.

U glavnom gradu Hrvatske preko dana i u noći vrlo mala vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab, poslijepodne do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka oko penje se i do 40 stupnjeva. Velika promjena prognozira se za ponedjeljak kada se temperatura spušta na 27 Celzijevaca.

U Splitu u petak maksimalnih 36 Celzijevih stupnjeva, s nepromjenjivim sunčanim vremenom. Najviša temperatura ovoga tjedna 37 stupnjeva u nedjelju.

U Slavonskom Brodu u petak dnevni maksimum od 38 stupnjeva, no velika promjena vremena predviđa se za ponedjeljak kada će temperature biti niže i do 14 stupnjeva.

  • +61
Ovako se Hrvatska rashlađuje Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

Rijeka je krajem tjedna na temperaturama od 27 do 32 Celzijeva stupnja. Za vikend maksimalnih 34, s mogućnošću padavina u nedjelju.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Topla noć i vruć dan i dalje će kod mnogih uzrokovati slab san, osjećaj manjka energije, brzo umaranje i nervozu. Veće poteškoće su moguće kod kroničnih, osobito srčanih, bolesnika i starijih ljudi. Upozoravamo na nužnost nastavljanja zaštite od vrućine i jakog UV zračenja, nošenje lagane odjeće, uzimanje dovoljno tekućine i lagane hrane, a kod bolesnika na strogo poštivanje liječničkih savjeta.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz