PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vrtovi sunca: Besjedica i Vićan radit će za opće dobro

15.10.2013 u 23:03

Bionic
Reading

Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu u aferi Vrtovi sunca prema kojoj će bivši predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica i dubrovački poduzetnik Pero Vićan 10 mjeseci zatvora odslužiti radom za opće dobro

Obrana optuženih Hini je potvrdila da je čula za pravomoćnu presudu, ali da s Vrhovnog suda još nisu dobili nikakav službeni dokument. Ipak, najavili su da će pravnu bitku nastaviti na Ustavnom sudu, kao i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Kao i u prvostupanjskoj presudi uz Besjedicu i Vićana, koji će kaznu zamijeniti radom za opće dobro, poduzetnici Antun i Antoan Kralj te sudac Pero Miloglav oslobođeni su optužbi.

Prema ranijoj presudi Vićanova tvrtka 'Dubrovačko primorje' državi će morati vratiti gotovo 64 milijuna kuna kao protuvrijednost zemljišta koje je Besjedica kao zemljišno-knjižni sudac u Dubrovniku na Vićanov nagovor ilegalno upisao u vlasništvo njegove tvrtke. Vićan je po mišljenju suda Besjedicu potaknuo da njegovoj tvrtki upiše vlasništvo na svim nekretninama na lokaciji Vrtovi sunca, što je Besjedica i učinio iako je u spisu imao rješenje da je privatizirano tek 62.500 četvornih metara zemljišta, a još 150 tisuće četvornih metara nije.

Uskok je Miloglava teretio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke 'Konel' Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s 'Vrtova Sunca' skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki 'Dubrovački Vrtovi Sunca' omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura.

Besjedičin odvjetnik Ante Madunić ranije je tvrdio da će se, potvrdi li se prvostupanjska presuda na Vrhovnom sudu, otvoriti 'Pandorina kutija' te da niti jedan sudac neće biti siguran da se protiv njega neće voditi postupak zbog odluka koje donosio.