REAKCIJE OPORBE

'Vrijeme je da nam Vlada prestane prodavati maglu'

24.01.2014 u 11:59

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom. U agenciji su zaključili da mjere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada dosad uvela nisu dovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financije na održiviji put. Nakon takve ocjene odmah je reagirao HDZ, zatraživši i stanku u Saboru

'Zašto smanjuju kreditni rejting? Vele da smanjenje rejtinga izražava njihovo stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada dosad uvela nedovoljne za poticanje gospodarstva i rast te dovođenje javnih financija na održiv put. Također, analitičari agencije procjenjuju da je u 2013. hrvatski BDP pao za otprilike 1 posto, a suprotno prethodnim prognozama, sad se očekuje da će se recesija nastaviti i u 2014, tj. šestu godinu zaredom. Dakle nikada jasnije obrazloženje. Nikada jasnija poruka nekoga Vladi RH - gospodo, na krivom ste putu', kazao je u ime HDZ-a Ivan Šuker.

Jasno je, dodao je Šuker, da je smanjenje kreditnog rejting posljedica politike ove Vlade. 'Više ne mogu reći da im je netko drugi kriv. Ovdje se točno kaže - niste učinili to i to i niste učinili to i to, ali morali ste učiniti to i to da bi vam naprosto netko vjerovao. Ono što je ključno i što se može pročitati između redova kaže da se Hrvatskoj također šalje poruka da nismo iskoristili sve prednosti koje pruža ulazak u EU. Mi smo nažalost, zbog opće poznate situacije oko zakona lex Perković, taj svoj ugled srozali, ali i svoje šanse da gospodarski nešto iskoristimo', kazao je Šuker.

Zbog ovakve ocjene kreditne agencije plaćat ćemo kamatu višu od 6 posto dok drugi plaćaju oko 3 posto, kaže Šuker. 'Ovo je prilika da svatko tko nam želi prodati skupo kapital, jer mi se ove godine, nemojte zaboraviti, trebamo zadužiti 42 milijarde kuna, dakle svi oni koji će nam htjeti posuditi novac itekako će nas oderati', smatra Šuker.

Krajnje je vrijeme da Vlada prestane prodavati maglu, rekao je Šuker. 'Mi ćemo ove godine imati deficit preko 20 milijardi kuna, sada smo već na 376 tisuća nezaposlenih, prvi mjesec je pri kraju, vi nemate još ni naznake da će se raspisati bilo koji natječaj za te toliko najavljivane investicije u RH koje bi trebale dati nekakav gospodarski efekt. Ako očekujete gospodarski efekt, onda bi se taj gospodarski efekt trebao vidjeti i trebao bi biti završen, međutim nemamo ni naznaku onoga što će se ove godine raditi', kazao je Šuker.

Iako Hrvatski laburisti, kako kaže Branko Vukšić, smatraju da su rejting agencije često nepravedne i reketaške, kritiku Vlade iz te stranke nije se moglo izbjeći.

'Pazite, jedno od obrazloženja sniženja rejtinga glasi ovako: 'Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada do sada uvela nedovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financija na održiviji put. Vjerujemo da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba, među ostalim i zbog rigidnosti tržišta rada.' Kud ćeš, kud će suza nego na oko? Kako će sad saborska većina moći dići ruke za restriktivni Zakon o radu? Znači, kriza će se prelomiti preko čijih leđa? Preko leđa radnika. Ovo kao da je hrvatska Vlada naručila', rekao je Vukšić.

'Evidentno je da Vlada u dvije godine nije pronašla instrumente kako zaustaviti pad proizvodnje, nije pronašla instrumente kako zaposliti sve više nezaposlenih, kako zaustaviti pad nezaposlenosti; znamo da je 375 tisuća nezaposlenih, a uskoro će biti 400 tisuća nezaposlenih i pitamo gdje je granica? Kada se pita premijera Milanovića hoće li rekonstruirati Vladu, hoće li postaviti u Vladu sposobne ljude koji znaju nešto o ekonomiji, kaže - ne pada mi na pamet. To je opet - ne. A kada ga pitamo koje su mjere poduzete da bi se popravila situacija, onda šalje poruke koje su na razini šanka. Tražili ste reforme, imate ih, ali pazite - da nije opozicija tražila reforme, ne bi ih bilo ni sada', smatra Vukšić.

Smanjenje rejtinga, dodao je laburist, zvono je za uzbunu. 'Dugo je upaljeno crveno svjetlo, svi to vidimo, građani su dešperatni, međutim nitko iz Vlade ne vidi da je tako. Jer da vidi, tada bi stvarno ono što se govori s ove saborske govornice zazvonilo u ušima i onih u izvršnoj vlasti zemlje', zaključio je Vukšić.