vremenski ekstremi

Vrhunac toplinskog vala tek slijedi, a evo kad bi moglo doći do novih žestokih oluja

21.08.2023 u 22:59

Bionic
Reading

Opasan val vrućina nastavlja se i cijeli ovaj tjedan, a Dnevnik Nove TV o svemu je razgovarao s meteorologom Ivanom Čačićem.

Kako najavljuje meteorolog Dnevnika Nove TV, Ivan Čačić, vrhunac toplinskog vala tek nam slijedi.

"Možemo očekivati jačanje toplinskog vala, ne samo na Jadranu nego i u kontinentalnom dijelu. Već ujutro na Jadranu će biti vruće, u Dubrovniku tako najniža temperatura prije izlaska sunca bit će 30 Celzijevih stupnjeva", rekao je meteorolog.

Dodatno je pojasnio na što se odnosi kada govorimo o toplinskom valu te gleda li se tu samo najviša ili najniža temperatura. 

"To se odnosi na ukupnu temperaturu, riječ je o tome koliko se tijelo može prilagoditi vanjskom utjecaju. Ako su cijeli dan takvi uvjeti koji su nepovoljno, onda to u ukupnosti utječe na organizam. Prati se ne samo taj dan, nego i niz dana koliko se organizam može prilagoditi na uvjete", objasnio je Čačić.

Uz to, riječ je o jednom od najsnažnijih toplinskih valova ovog ljeta. 

"To ćemo vidjeti naknadnim istraživanjem, ali sigurno jedan od najsnažnijih. Pogotovo tamo u drugom djelu tjedna", dodao je.

Na pitanje što je s olujama, kaže: "Prema današnjem prognostičkom materijalu, potkraj nedjelje i noći na ponedjeljak očekujemo izražajni prodor sa sjeverozapada. Sada samo ovisi o tome hoće li zahladiti u prizemlju ili po visini. Ako će zahladiti najprije po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i superćelijske kumulonimbuse. Naravno, o tome svakako treba pratiti vremenska izvješća pa ćemo vidjeti hoće li taj prognostički materijal biti dosljedan kao što je to i do sada", upozorio je Čačić.