ALI HAMNEI

Vrhovni vođa Irana obnovio zabranu pregovora sa SAD-om

03.11.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Iran će zadržati zabranu pregovora sa Sjedinjenim Državama, rekao je vrhovni poglavar ajatolah Ali Hamnei u nedjelju ističući da su dvije države nepomirljivi neprijatelji dan uoči 40. godišnjice opsade američkog veleposlanstva u Teheranu.

"Način da se zaustavi američka politička infiltracija jest zabraniti svake pregovore s Amerikom. To znači da se Iran neće pokoriti američkom pritisku. Oni koji vjeruju da će pregovori s neprijateljem riješiti naše probleme 100 posto su u krivu", rekao je Hamnei a prenijela ga je državna televizija.

Odnosi između dva neprijatelja zapali su u krizu zbog prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump napustio nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila u sklopu kojega je Teheran prihvatio ograničenja svojeg nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Washington je ponovno nametnuo sankcije kojima je svrha zaustavljanje cjelokupnog iranskog izvoza nafte kazavši da nastoji prisiliti Iran na pregovore u svrhu obuhvatnijeg sporazuma.

Hamnei je zabranio iranskim dužnosnicima da sudjeluju u takvim pregovorima dok SAD ponovno ne pristane na nuklearni sporazum te ukine sve sankcije.

Godišnjica opsade američke ambasade kratko nakon iranske Islamske revolucije 1979., obilježava se u Iranu prosvjedima mnoštva koje viče "Smrt Americi" širom zemlje.

Opsada ambasade učvrstila je neprijateljstvo između dviju zemalja koje je ostalo središnjom činjenicom geopolitika na Bliskom istoku te važan dio iranske nacionalne ideologije.

Iran, koji optužuje SAD za brutalne politike zbačenoga šaha, držao je 52 Amerikanca 444 dana u ambasadi.

"SAD se nije promijenio desetljećima ... nastavlja istu agresivnu, opaku politiku i istu međunarodnu diktaturu", rekao je Hamnei.