brza reakcija

Tomo Medved: 'Vrhovni sud je pogrešno protumačio moje riječi, to ni u kojem slučaju nije bila moja namjera'

24.01.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Iz kabineta ministra Tome Medveda ističu da je njegovu jučerašnju izjavu Vrhovni sud pogrešno protumačio, ocijenivši je kranje neprimjerenom

'Nastavno na priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske u kojem su jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda ocijenili krajnje neprimjerenom i osudili kao 'neprimjeren zahtjeve izvršne vlasti', ističemo kako je ista u potpunosti pogrešno protumačena jer to ni u kojem slučaju nije bila namjera. U dijelu izjave na koji se u svojem priopćenju osvrću, ističemo kako je ministar Medved iskazao očekivanja sukladno dosadašnjoj praksi Visokog upravnog suda, nemajući namjeru utjecati na rad i postupanje suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti, te izražavamo žaljenje što je zbog izrečenoga došlo do pogrešnog tumačenja izjave', piše u priopćenju kabineta ministra branitelja.

Vrhovni sud je danas naime osudio izjavu potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojom je komentirao odluke Ustavnog suda i iskazao kako očekuje od Visokog upravnog suda da će i ubuduće odbiti tužbene zahtjeve nekadašnjih pripadnika HVO-a.

Medved se u ponedjeljak referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da "odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava" jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

"Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev je vratio Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje", izjavio je Medved novinarima uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Rekao je kako je "potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi koristi u dvije države".

Stoga, kaže, smatra da "Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost" te očekuje "od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće".