pravomoćna presuda

Vrhovni sud generalu Kruljcu izrekao uvjetnu kaznu u 'aferi Sibinj'

23.04.2020 u 17:06

Bionic
Reading

Vrhovni sud pravomoćno je proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca za zlouporabe u tzv. "aferi Sibinj", ali mu je izrekao uvjetnu kaznu, dio osuđujuće presude za njegove suoptuženike je vratio na ponovno suđenje, dok su neke optužbe odbačene zbog zastare

Na kraju ponovljenog suđenja u ožujku 2017. osječki Županijski sud Kruljca je osudio na godinu dana zatvora, a kazna mu se zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade 67 tisuća kuna koliko je sud procijenio štetu za državni proračun.

Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić tada je osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora, a bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković na dvije godine zatvora. Bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković kažnjen je s devet mjeseci, s time da mu se zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, kao i autoprijevozniku Željku Gariću kažnjenom s godinom dana zatvora. Ivan Rimac oslobođen je optužbi.

Općina navodno oštećana za 58,2 milijuna, a proračun za 3,18 milijuna kuna

Optužnica ih je teretila da su koruptivnim nedjelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, odnosno da su od rujna 2007. do sredine 2008. protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište za zonu malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti. A sve bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u poslovnoj zoni, čime su pribavili znatnu imovinsku korist.

Optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, suprotno zapovjedi načelnika Glavnog stožera kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske.

Odlukom Vrhovnog suda Kruljcu je prvostupanjska presuda preinačena u uvjetnu, tako da se jednogodišnja kazna zatvora neće izvršiti ako u roku od dvije  godine ne počini novo kazneno djelo i ako u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ispuni obvezu popravljanja štete državnom proračunu  isplatom 67 tisuća kuna.

Ukinut je dio prvostupanjske presude koji se odnosio na optužbu da su načelnik Batinić i član općinskog poglavarstva Mišković osigurali Gariću prodaju većeg zemljišta u općinskoj zoni malog gospodarstva.

Osječki sud pogrešno promijenio dio činjeničnog opisa 

Vrhovni sud smatra kako je osječki sud pogrešno mijenjao činjenični opis inkriminacija u odnosu na ovaj događaj i unio nove činjenice. Stoga prvostupanjski sud treba iznova provesti raspravu i utvrditi jesu li optuženici počinili ova kaznena djela.

Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu poduzetniku Ivanu Rimcu, a u odnosu na dio osuđujuće presude Batiniću i Miškoviću, utvrdio da je za primanja mita i poticanja na to nedjelo nastupila zastara.

Riječ je o optužbi da su načelnik Batinić i član Poglavarstva Mišković u više navrata tražili od Garića, kojem su prodali zemljište, da im preda dio novca koji je dobio preprodajom zemljišta.

Vrhovni sud je zaključio kako su ta djela počinjena 2010. pa je prema Kaznenom zakonu za njih nastupila zastara nakon šest godina, a ako je prije zastare donesena prvostupanjska presuda, onda se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine.

S obzirom da je ovaj postupak trajao dugo, jer je ranije donesena prvostupanjska presuda ukinuta u žalbenom postupku i  s obzirom  da je od počinjenja djela prošlo više od osam godina, utvrđeno je da je u odnosu na ta djela nastupila zastara pa je optužbu trebalo odbiti po službenoj dužnosti, navodi se u odluci Vrhovnog suda.