TRAKAVICA

Vrhovni sud FBiH 7. travnja o presudi Šimiću

24.03.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine će 7. travnja raspravljati o slučaju liječnika Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog kaznenog djela primanja mita, potvrđeno je u četvrtak Hini u ovom sudu.

Odlukom Županijskog suda u Sarajevu u prosincu 2010. djelomice je priznata presuda koju je Šimiću pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske, s tim da je kazna zatvora smanjena na dvije i pol godine. I na takvu presudu Šimićeva se ponovo obrana žalila tražeći dodatno smanjenje zatvorske kazne o čemu bi se Vrhovni sud Federacije BiH sada trebao očitovati.

Tijekom 2010. godine sarajevski županijski sud već je jednom Šimiću izrekao presudu od dvije i pol godine zatvora, a entitetski vrhovni sud je, nakon žalbe koju je uputila njegova obrana, tu presudu ukinuo i vratio predmet županijskom sudu na ponovno odlučivanje ocijenivši kako je u prvostupanjskom postupku došlo do bitnih povreda odredbi kaznenog zakona. Cijeli postupak je ponovljen, no s identičnim ishodom.

Ognjen Šimić, nekadašnji predstojnik odjela za kardiokirurgiju bolničkog centra u Rijeci u BiH je pobjegao 2008. godine uoči izricanja prvostupanjske presude na riječkom županijskom sudu koji ga je osudio na devet godina zatvora.

Šimić od tada živi u Sarajevu, a Hrvatska je zahtjev da ga se uputi na izdržavanje kazne uputila BiH na temelju međudržavnog sporazuma koji predviđa uzajamnu pomoć u izvršenju kaznenih sankcija.

Nakon izricanja pravomoćne presude u Hrvatskoj Šimićeva je obrana podnijela i ustavnu tužbu Ustavnom sudu Hrvatske s obrazloženjem kako su mu povrijeđena ustavna prava zbog navodnih medijskih i političkih pritisaka tijekom sudskih postupaka vođenih pred sudovima u Rijeci i Zagrebu.

Ustavni je sud tu žalbu odbio te je potvrdio ispravnost ranije presude kojom je osuđen na pet godina zatvora.