ZAKONSKI DOKAZI

Vrhovni sud dao košaricu Bandiću - odbijena mu žalba u aferi 'štandovi'

  • Autor: Hina/L.F.
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 16:24
  • Objavljeno 21.12.2016 u 16:17
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Vrhovni sud odbio je žalbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se iz spisa u aferi 'štandovi' izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika

Odluka u kojoj je zahtjev za izdvajanjem dokaza odbijen kao neosnovan objavljen je u srijedu poslijepodne na internetskoj stranici Vrhovnog suda.

Vrhovni sud dao je za pravo prvostupanjskom sudu koji je po istom zahtjevu zaključio da zakonom nije propisana obveza državnog odvjetnika, odnosno Uskoka da u okviru tzv. državnoodvjetničke istrage obavještava okrivljenika i njegovog branitelja o ročištu na kojem se ispituju svjedoci.

Sud je naglasio i da će Uskokovi dokazi biti 'podvrgnuti strogoj ocjeni vjerodostojnosti, ako optužnica bude potvrđena, jer se, bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda'.

Kada je obrana u listopadu tražila izdvajanje navodno nezakonitih dokaza, Uskok je tvrdio da je riječ o odugovlačenju postupka. No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković to je odbacila ističući da je riječ o povredi prava na dobru obranu.

'Za sada Županijski i Vrhovni sud takve prijedloge odbijaju, no mi smatramo da se u kaznenom pravu dosta stvari mijenja. Tako se mijenjaju i određeni stavovi i to će jedan dan možda biti dobar argument na sudu u Strasbourgu, s obzirom da sud u Strasbourgu smatra da to predstavlja povredu prava na pravično suđenje i povredu prava na dobru obranu', kazala je ranije Sloković.

Dodala je i da u ovom slučaju nisu tražili izdvajanje i snimki razgovora iz istrage kao što su to učinili u najvećoj Bandićevoj optužnici u aferi Agram. No, u međuvremenu Vrhovni je sud i taj prijedlog odbacio kao neosnovan.

Uskok Bandića u aferi 'štandovi' tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi 'U ime obitelji' priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!