ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Tajno snimljeni razgovori u istrazi protiv Bandića ipak su zakoniti

09.12.2016 u 17:18

Bionic
Reading

Tajno snimljeni telefonski razgovori i SMS poruke u istrazi protiv Milana Bandića i ostalih osumnjičenika u aferi Agram su zakoniti, odlučio je Vrhovni sud temeljem Uskokove žalbe na odluku kojom je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda 30. ožujka izdvojio te dokaze kao nezakonite

Vrhovni sud je zaključio da se ne može prihvatiti rasuđivanje prvostupanjskog suda koji je sadržaj obrazloženja naloga suca istrage ocijenio nedostatnim i neodgovarajućim jer zbog svoje nerazumljivosti ne zadovoljavaju standard da budu „uravnotežujući akt“ između prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života osobe i drugih prava zbog kojih se ono ograničava.

Uskok je, prema odluci Vrhovnog suda, bio u pravu kada je ukazivao na cjelokupni sadržaj obrazloženja pobijanih naloga, koji je sud prvog stupnja dijelom zanemario.


Prvostupanjski sud u odnosu na početni dio obrazloženja svakog pojedinog naloga tek konstatira da se radi o prijepisu prijedloga USKOK-a čemu ne daje nikakav značaj. Međutim, obrazloženje naloga čini jedinstvenu cjelinu i stoga treba sve njegove dijelove pomno razmotriti da bi se mogla utemeljeno cijeniti kvaliteta naloga, zaključio je Vrhovni sud koji je preinačio prvostupanjsku odluku.

Optužno vijeće je izdvojilo tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke na prijedlog obrane Milana Bandića i njegovih suoptuženika.

Uskok se žalio jer im je bilo neobično što su kao nezakonite odbačene mjere koje je ranije tijekom istrage odobrio isti sud.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te 'poslovnih partnera' gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti 'teške' preko 25 milijuna kuna, Uskok je, na više od 400 stranica, sudu predao sredinom prosinca prošle godine.

Na potezu je Županijski sud koji treba odlučiti o osnovanosti optužnice.