ŽRTVE PREPUCAVANJA

Vrgorac ostao bez rendgena, liječnici šalju pacijente u susjednu BiH

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 14:23
  • Objavljeno 18.09.2012 u 14:23
dr.Pavao Petrović

dr.Pavao Petrović

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Novim odlukama i zakonskim propisima Ministarstvo zdravlja ostavilo je 11.000 pacijenata vrgoračke krajine bez rendgena. Liječnici očajni zbog takve odluke pacijente šalju da navedenu zdravstvenu uslugu potraže i plate u obližnjem Ljubuškom, u susjednoj BiH

Odjel radiologije Doma zdravlja u Vrgorcu, koji uključuje klasične i kontrastne pretrage, ultrazvuk, mamografiju i snimanje zuba, zatvoren je prije desetak dana, jer je promjenom propisa Ministarstva zdravlja inženjer radiologije ostao bez posla. Ministarstvo je krajem kolovoza donijelo odluku nakon upozorenja Državnog inspektorata i Ministarstva rada i mirovinskog sustava da se obavljanje ugovorene djelatnosti ne može temeljiti na ugovoru o djelu za poslove koji imaju obilježja ugovora o radu. Radiologu angažiranom u Vrgorcu otkazan je ugovor o djelu, a vrata odjela su zaključana i rendgen više ne radi.

Liječnici u Vrgorcu našli su se u nezavidnom položaju jer više nemaju mogućnost obaviti bilo kakvo kakvo snimanje. Dr. Pavao Petrović i dr. Nada Jelavić negoduju protiv odluke resornog ministarstva tražeći rješenje za bar jednog djelatnika koji bi radio na rendgenskim snimanjima.

'Ja sada djecu za rendgensku snimku pluća šaljem u Ljubuški, preko granice, u Bosnu i Hercegovinu. Budući da mi je takva pretraga ključna za uspostavljanje valjane dijagnoze, pacijente šaljem u susjedni Ljubuški, jer im je to bliže od Makarske, Metkovića ili Ploča. Iako takva usluga nije besplatna, u konačnici im je jeftinija, jer gube manje vremena i ne mrcvare se po čekaonicama', kazala nam je pedijatrica Jelavić. Vrgoračkoj djeci koja se razbole tako, nažalost, putovnica za prelazak državne granice postaje važnija od zdravstvene iskaznice.

Oni koji se ipak odluče koristiti usluge javnog zdravstva u Makarskoj, Pločama ili Metkoviću moraju imati osobni automobil ili nekoga dobrog vozača koji ih je voljan tamo odvesti, budući da su ukinute sve autobusne linije koje Vrgorac povezuju s navedenim gradovima.


Tražeći odgovor o zatvaranju rendgena u Vrgorcu kontaktirali smo Ministarstvo zdravlja iz kojeg su nam objasnili kako Dom zdravlja Vrgorac ima ugovorenu radiološku djelatnost te da Odjel radiologije nije ukinut, no da djelatnik više ne može raditi na ugovor o djelu te da je Ministarstvo zdravlja uputilo naputak ravnatelju da za obavljanje poslova može sklopiti i ugovor o poslovnoj suradnji.

No ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric ističe kako ne postoji druga ustanova s kojom bi surađivao koja ima višak radiologa, a koja je registrirana za 'ustupanje' djelatnika.

Tako vrgorački Odjel za radiologiju koji je prije nekoliko godina smješten u novoizgrađeni objekt, pun opreme za snimanje stoji zaključan i ne funkcionira, jer zbog birokratskih zavrzlama ne postoji mogućnost zapošljavanja radiologa koji bi snimao.

'Prema standardima u radiologiji, jedan doktor radiologije dolazi na 40 tisuća stanovnika. Vrgorac, koji ima oko 11.0000 registriranih pacijenata, prema ovim standardima nema pravo na doktora u punom radnom odnosu, ali mi ga i ne tražimo. Ni Makarska, Ploče, Hvar ni Imotski nemaju potreban taj broj pacijenata, pa opet imaju doktore u punom radnom odnosu. Smatramo kako su se doktori iz navedenih gradova mogli preraspodijeliti. Naime, prema postojećim pravilnicima, liječnici koji ne ispunjavaju uvjete za puno radno vrijeme radiologa mogli bi provesti po nekoliko sati svaki tjedan u Vrgorcu', kazao nam je dr. sc. Pavao Petrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi