nove rute

Vremenski uvjeti usporavaju istovar hrane s broda koji je stigao u Gazu s Cipra

15.03.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Brod koji vuče teglenicu natovarenu hranom stigao je do Gaze u petak, rekli su svjedoci, u testiranju nove rute pomoći od Cipra do razorene palestinske enklave kojoj prijeti glad nakon pet mjeseci izraelske vojne kampanje

Brod, koji je organizirala dobrotvorna organizacija World Central Kitchen (WCK), natovaren je s gotovo 200 tona pomoći koja će biti isporučena preko improviziranog pristaništa u Gazi. Očekuje se da će drugi brod uskoro isploviti.

Snimka koju je dužnosnik WCK-a objavio na društvenim mrežama pokazuje kako valovito more usporava istovar tereta na kopno.

WCK je gradio improvizirano pristanište koje bi omogućilo teglenici s ravnim dnom da priđe plitkim vodama Gaze zbog nedostatka odgovarajuće lučke infrastrukture.

"Dosad su dva sanduka već isporučena s teglenice", objavio je na X-u osnivač WCK-a i kuhar s Michelinovom zvjezdicom Jose Andres. "Ali ima još posla sljedećih nekoliko sati", dodao je.

Malo je detalja o tome kako će isporuka i distribucija pomoći uopće funkcionirati nakon što bude spremna za istovar u Gazi pošto humanitarne agencije UN-a upozoravaju na ogromne prepreke u isporuci humanitarne pomoći najpotrebitijima.

Ako nova pomorska ruta bude uspješna, mogla bi pomoći u ublažavanju krize gladi u Gazi. Velik dio stanovništva suočava se s pothranjenošću, a bolnice u najteže pogođenim područjima na sjeveru izvijestile su o djeci koja umiru od gladi.

Međutim, dopremanje pomoći morem i zračnim putem neće biti dovoljno da se nadoknade poteškoće s opskrbom kopnenim putem, više puta su upozorile humanitarne agencije.

Rat u Gazi počeo je 7. listopada kad su borci Hamasa napali Izrael i ubili 1200 ljudi, a zarobili 253 taoca prema izraelskim podacima.

Izraelska zračna i kopnena kampanja koja je uslijedila ubila je više od 31.000 Palestinaca prema zdravstvenim vlastima u Gazi kojom upravlja Hamas, većinu stanovništva istjerala je iz njihovih domova i dovela enklavu na rub gladi.