humanitarna pomoć

Šef UN-a kaže da je neprihvatljivo to što Izrael odbacuje rješenje s dvije države

23.01.2024 u 22:26

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je rekao da je "jasno i opetovano odbijanje rješenja s dvije države koje dolazi iz najviših redova izraelske vlade neprihvatljivo", pozivajući također na sveobuhvatniji pristup humanitarne pomoći diljem Pojasa Gaze

"Ovo odbijanje i uskraćivanje prava palestinskom narodu da ima državu moglo bi na neodređeno vrijeme produžiti sukob koji je postao glavna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti", naglasio je u New Yorku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivi se rješenju s dvije države. Prije dva dana je izjavio da bi bilo kakva palestinska država predstavljala ''egzistencijalnu opasnost'' za Izrael.

"Svi moraju priznati pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu potpuno neovisnu državu. I svako odbijanje prihvaćanja dvodržavnog rješenja od bilo koje strane mora biti odlučno odbijeno", naglasio je, izrazivši vjerovanje da je takvo rješenje "jedini put za postizanje trajnog i ravnopravnog mira u Izraelu, Palestini i cijeloj regiji."

Guterres je rekao Vijeću sigurnosti da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi "užasavajuća" i da "ljudi u Gazi ne samo da riskiraju da ih ubije nemilosrdno bombardiranje, nego da postoji i sve veća mogućnost zaraze hepatitisom A, dizenterijom, kolerom.

"Cijela populacija Gaze suočava se s razaranjem razmjera i brzine koji nema premca u skorijoj povijesti", rekao je Guterres UN-ovu Vijeću sigurnosti. "Ništa ne može opravdati kolektivnu kaznu nad palestinskim narodom."