NIJE STVAR U KAVI

Vrela pića vjerojatno uzrokuju rak jednjaka!

15.06.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Vrući napici poput kave ili čaja vjerojatno uzrokuju rak jednjaka, objavila je UN-ova agencija za rak (IARC)

Ova objava temelji se na analizi više od 1000 znanstvenih studija u kojima je istraživana moguća veza između kave i raka.

Direktor IARC-a, Christopher Wild, kaže da 'rezultati pokazuju da su vrući napici vjerojatan uzrok raka jednjaka te da se čini da su odgovorne temperature, a ne sama pića'.

Prema izviješću agencije, studije provedene u Kini, Iranu, Turskoj i Južnoj Americi, gdje se čaj i slični napici tradicionalno konzumiraju na temperaturama od oko 70°C, pokazale su da rizik obolijevanja od raka jednjaka raste s temperaturama pića prilikom ispijanja. Problemi počinju kada se temperature približe 65°C.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjerojatno će danas reagirati na ove nalaze s nizom zdravstvenih savjeta o koristima i mogućim posljedicama ispijanja vrućih napitaka.

IARC je 1991. kavu svrstao među tvari koje bi mogle uzrokovati rak. No agencija će danas vjerojatno objaviti kako je problem u temperaturama, a ne u kavi. Očekuje se da bi kava stoga mogla pasti u kategoriju tvari za koje nema dovoljno dokaza da bi se povezale s rakom. Nedvojbeno dobra vijest za kavopije, no samo one koji to ne vole vruće.

Novi nalazi u biti potvrđuju zaključke brojnih ranijih istraživanja koja nisu uspjela dokazati vezu između kave i raka. Štoviše, bilo je nekih studija iz kojih se moglo zaključiti da bi kava čak mogla imati neki zaštitni efekt kada je riječ o raku bubrega ili crijeva. No ovi rezultati za sada nisu definitivno potvrđeni. Osim toga već su brojne ranije studije ukazivale na mogućnost da visoke temperature napitaka mogu biti faktor rizika za razvoj raka.

S ovom objavom IARC-a vrući napici svrstani su u istu kategoriju u kojoj se nalaze primjerice crveno meso, hrana pržena na visokim temperaturama i Monsantov pesticid Glifosat. Podsjetimo, u još višoj kategoriji tvari koje dokazano uzrokuju rak nalaze se mesne prerađevine, duhan i alkohol.