predsjednik suda

Vrban: Inspekcija Ministarstva pravosuđa stiže na osječki Županijski sud u Osijeku

29.03.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku kazao je da inspekcija Ministarstva pravosuđa dolazi danas na Županijski sud u Osijeku

“Provjerava se kompletno funkcioniranje pravosudne uprave, a od inspekcijskog nalaza očekujem da ustanove postupamo li pravilno i sukladno zakonu, ili u našem radu ima propusta na koje će nam ukazati, a koje mi trebamo ispraviti”, rekao je za N1 Vrban.

Suci koji su se družili sa Zdravkom Mamićem, kojem su sudili, ne spadaju pod ovu provjeru.

“To ne spada u kontrolu pravilnosti postupanja, to je nedostojno ponašanje sudaca. O tim nepravilnostima razgovarali i protiv tih sudaca pokrenut je stegovni postupak, o čemu će, kao i o njihovom udaljavanju, odlučivati DSV”, rekao je Vrban.

Istaknuo je kako suci koji sada sude u slučaju Mamić nemaju doticaja sa Zdravkom Mamićem, niti su se družili niti poznaju Mamića.

“Od SOA-e sam tražio ponovnu provjeru sigurnosti svih sudaca na sudu, pa i mene. Svi suci u odjelu suzbijanja organiziranog kriminaliteta su prošli sigurnosni provjeru i dali smo suglasnost da nas se kontinuirano i bez dodatne suglasnosti može provjeravati”, rekao je Vrban.

Kazao je kako ne želi komentirati očitovanja sudaca.

“Oni su sami, obojica, u medijskim istupima rekli da su se s Mamićem družili”, kazao je Vrban o suspendiranim sucima.

Drugi spis o Mamićima ide na Visoki kazneni sud.

“Odvjetnici su prijedlog dostavili na Visoki kazneni, a ne na županijski, no iako je to neuobičajeno, nije krivo”, rekao je Vrban.

Kada pogledamo retrospektivu, javnost je utvrdila da su se suci družili s Mamićem i odvjetnicima, što mi nismo znali, kazao je.

“Mi vidimo da su svi odvjetnici i osuđenici znali da se suci druže s njima, a do donošenja presude nitko nije postavljao to pitanje. Je li primjereno da kada je potvrđeno da koruptivne aktivnosti nisu uspjele djelovati na donošenje odluke kakvu je Mamić htio – dovoditi u pitanje poštenje i povjerenje sudaca koji s tim nisu imali veze? Pored sudaca koji su se družili s Mamićem, bila su dva suca profesionalca – trebamo li dovesti u pitanje poštenje tih sudaca”, upitao je Vrban.

Kazao je kako je pokrenuo postupak za nedolično ponašanje, a ostale činjenice treba netko drugi prosuđivati i donijeti odluku.

“Neću komentirati Mamićeve navode o meni, nadležna tijela trebaju sve provjeriti i sve što utvrde da trebaju izvijestiti javnost. Mamić je mene označio kao glavnu metu. On je osuđen na 6.5 godina i oduzima mu se imovina u visini 70-80 milijuna kuna”, kazao je Vrban i dodao je nije učinio ni jednu nezakonitu radnju.

Presuda će, pojasnio je, postati izvršna kada svi osuđenici prime presudu i kada se povratnice vrate u sud.