NEDJELJOM U 2

Nekadašnji drugi čovjek HNS-a Brleković: Lako bi se moglo dogoditi da Ustavni sud usvoji Mamićevu tužbu i sve krene ispočetka

28.03.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Ivan Brleković, bivši zamjenik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, poznat po kritiziranju Zdravka Mamića i njegovog načina upravljanja Dinamom zbog čega je na koncu i napustio savez, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 Hrvatske televizije. Brleković je prognozirao da postoji mogućnost da Ustavni sud uvaži Mamićevu najavljenu ustavnu tužbu te da se postupak protiv njega vrati na početak

Govoreći o tome kako je bivši dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić nakon potvrde osuđujuće presude od strane Vrhovnog suda krenuo u razotkrivanje hrvatskog pravosuđa, Brleković je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 prokomentirao: 'Ne bih rekao da je on siguran da se njemu nakon ovoga ništa ne može dogoditi. Rekao bih da je on ogorčen na to što je puno nedopuštenoga radio, a sada su mu svi okrenuli leđa. Gospodin Mamić je neke stvari govorio dok ga nije tako 'klepilo' zlo kao sad nakon presude, pa on je osuđen na šest i pol godina zatvora.

Brleković prognozira da će Mamićev odvjetnički tim ići na ustavnu tužbu.

'On ima pravo na ustavnu tužbu, no ima pravo i na neke izvanredne pravne lijekove, što je rekao i kolega Miljević. Uspio sam pročitati presudu od 74 stranice Vrhovnog suda, i iz toga što sam vidio ima ozbiljnih elemenata za ustavnu tužbu, jer upitno je da li je to bilo pošteno i pravično suđenje. Lako bi se moglo dogoditi da Ustavni sud usvoji takvu tužbu i sve vrati na novi postupak. U njemu bi Mamić dobio šansu da se opet preispitaju neke činjenice, jer Ustavni sud ne utvrđuje činjenice, samo gleda na povrede prava. Nisam siguran da je dovoljno proučena tehnika transfera nogometaša koji idu u inozemstvo', upozorava Brleković.

  • +3
Konferencija za medije Zdravka Mamića u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Bivši zamjenik predsjednika HNS-a ipak kaže kako ima osjećaj da Mamićev utjecaj u HNS-u i Dinamu slabi, no u njemu i dalje dominira HDZ.

'Mamićev utjecaj slabi, ali na čelu Saveza je Šuker, koji je Mamićev čovjek, kojeg je Mamić 'izmislio'. HNS je uvijek interesantan politici, a sada u njemu dominira HDZ. U jednom momentu je od 16 ili 17 članova Izvršnog odbora bilo 14 članova HDZ-a. Bilo bi poželjno da politika ne participira u športskim tijelima. Jednog dana će Šuker morati otići, no ima ludu sreću, uvijek mu se poklopi. Kad je bila situacija da ga se razriješi, nije bilo protukandidata. Statut HNS-a dopušta praktički samo dva kandidata, treba imati podršku 50 posto svih županijskih Saveza. O tome će na kraju odlučiti politika.

'Kad je riječ o Dinamu, temeljno što bi Dinamo trebao napraviti je da se otvori navijačima. Dinamo je udruga građana, a članovi udruge trebali bi imati pristup upravljanju klubom. Iznijet ću prijedlog koji još u Hrvatskoj još nitko nije iznio. Smatram da bi država trebala predložiti izmjenu Zakona o sportu i uvesti sportske udruge, koje bi promijenile pravila u odnosu na obične građanske udruge. Predlažem onima koji pišu zakone da se u sport uvede načelo reprezentativnosti, kao kod sindikata, zna se koliko koji mora imati članova i podružnica da bi mogao sudjelovati. Navijači koji žele sudjelovati u upravljanju klubom morali bi se organizirati u veće udruge. Europski primjer za to je Benfica koja ima 220 tisuća članova, iza je Barcelona s oko 200 tisuća.