vrEMENSKA PROGNOZA

Vratila se zima: U većini zemlje padaline, u Istri moguć snijeg, sprema se i orkanska bura

06.01.2022 u 07:26

Bionic
Reading

Nakon proljetnih temperatura, stiglo je zahlađenje primjereno ovom dobu godine. Prijepodne uglavnom oblačno, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti s kišom i susnježicom, ponegdje i snijegom, posebno u gorskoj Hrvatskoj. Od sredine dana postupan prestanak oborine pa djelomično razvedravanje, najkasnije u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni

Na Jadranu umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna, a podno Velebita i orkanska bura. Na južnom i na dijelu srednjeg Jadrana u prvom dijelu dana još južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 1 do 6, na Jadranu između 7 i 12 °C, na jugu i malo viša, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Istočna Hrvatska

Pretežno oblačno uz susnježicu, mjestimice i snijeg, a na krajnjem istoku uglavnom kišu. Poslijepodne sa zapada postupan prestanak oborine, a navečer i smanjenje naoblake. Vjetar slab i još ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 7, a potom u padu prema večernjih -2 do 2 °C.

Središnja Hrvatska

U prvom dijelu dana pretežno oblačno, u noći i ujutro uz susnježicu i snijeg. Kasno popodne i navečer postupno smanjenje naoblake, a na krajnjem sjeveru i razvedravanje. Vjetar većinom slab, u gorju i umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka od -1 do 2, a najviša dnevna između 3 i 6 °C.

Gorski kotar i Lika

U prvom dijelu dana pretežno oblačno uz snijeg i stvaranje snježnog pokrivača visine između 5 i 15 cm. Poslijepodne postupan prestanak oborine, a navečer i smanjenje naoblake. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 2 °C.

  • +4
Slavoniju zabijelio snijeg Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Istra

U noći u ujutro pretežno oblačno, povremeno s kišom, na području Učke i Ćićarije i snijegom, a snijeg je moguć i u unutrašnjosti Istre. Prijepodne prestanak oborine, zatim postupno smanjenje naoblake. Puhat će umjerena do jaka, na udare ponegdje olujna bura. More malo do umjereno valovito, mjestimice i valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 4 do 6 °C, u unutrašnjosti Istre od 1 do 3 °C, najviša dnevna od 6 do 8 °C.

Sjeverni Jadran

U prvom dijelu dana pretežno oblačno uz kišu, lokalno obilnu, a još u noći mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U unutrašnjosti Istre će biti susnježice i snijega kojeg će bura nositi i na obalu. Poslijepodne postupan prestanak oborine te smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom od 4 do 9 °C.

Dalmacija

Umjereno i pretežno oblačno uz kišu, a još su ponegdje mogući i izraženiji pljuskovi. U unutrašnjosti Dalmacije će biti i susnježice, u gorju snijega. Poslijepodne sa sjeverozapada postupan prestanak oborine, a prema večeri i smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a još u prvom dijelu dana na jugu jugozapadnjak i jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 2 do 8, a uz obalu od 11 do 16 °C, no navečer u osjetnom padu.

Biometeorološka prognoza

U prvom dijelu dana biometeorološke prilike će u većem dijelu zemlje biti razmjerno nepovoljne, no postupno će se popravljati prema kraju dana. Temperature zraka bit će osjetno niže nego prethodnih dana pa se, u slučaju boravka na otvorenom, potrebno adekvatno odjenuti.