KREDITI BEZ OSIGURANJA

Vraćena na doradu nova optužnica protiv Protege i Sladonje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2016 16:43
  • Objavljeno 23.03.2016 u 16:21
Josip Protega

Josip Protega

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud vratio je Uskoku na doradu novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika i člana uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege i Ivana Sladonje optuženih da su dvjema tvrtkama odobrili kredite bez osiguranja čime su banku navodno oštetili za najmanje 16 milijuna kuna

Protegu i Sladonju tužiteljstvo tereti da su u travnju 2008. tvrtki iz Zagreba odobrili dugoročni kredit od 11 milijuna kuna s namjenom kupovine vlasničkih udjela u dvama društvima, uz uvjete koji odstupaju od uobičajenih, izvijestilo je tužiteljstvo nakon podizanja optužnice u siječnju.

Sporni kredit navodno je zatražila odgovorna osoba iz zagrebačkog poduzeća koja je pritom postupala po uputama Đanija Bažona, u međuvremenu preminulog člana uprave trećeokrivljene pulske tvrtke Glas Istre, dok su Protega i Sladonja navodno odobrili kredit s namjerom da pribave znatnu korist poduzeću iz Zagreba.

Okrivljeni bankari su prema sumnjama tužiteljstva sporni kredit odobrili protivno Zakonu o bankama i unatoč stajalištu Sektora upravljanja rizicima koji je plasman ocijenio rizičnim jer zagrebačka tvrtka nije imala poslovnih aktivnosti niti je dostavila plan poslovanja po kojem bi se vidjela mogućnost otplate kredita. Osim toga, sumnja tužiteljstvo, ponuđeni instrumenti osiguranja odstupali su od bankarskih pravila pa su okrivljenici bili svjesni da banku izlažu riziku i nastanku znatne štete.

Poduzeće iz Zagreba je prema sumnjama tužiteljstva samo djelomično podmirilo dio kamata po kreditu u iznosu od oko 1,2 milijuna kuna, dok glavnicu s preostalim kamatama nije podmirilo, niti će je podmiriti jer je nakon stečajnog postupka brisano iz Sudskog registra, dok je Glas Istre otišao u stečaj i ima blokiran račun od veljače 2010.

Protegu i Sladonju tužiteljstvo tereti i da su u svibnju 2009. Glasu Istre odobrili kratkoročni revolving kredit u iznosu od pet milijuna kuna za obrtna sredstva iako su znali da je to poduzeće sklopilo ugovor o pristupanju dugu za kredit odobren poduzeću iz Zagreba i da je banka prema njemu izložena za najmanje 11 milijuna kuna.

Zajedno s devetoricom suoptuženika Protegi i Sladonji već se sudi u slučaju Bankomat, također zbog optužbi da su Hrvatsku poštansku banku oštetili odobravanjem rizičnih kredita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!