aktivacija stručnjaka

Ministrica Divjak rekla što misli o povratku Jokića u tim za reformu

13.09.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je na konferenciji za novinare u srijedu da je Ministarstvo uputilo poziv članovima stručnih radnih skupina za kurikularnu reformu da se reaktiviraju i nastave raditi na stručnim temama u okviru provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kako bi pilot projekt reforme zaživio u školskoj godini 2018./2019.

'Sigurna sam da stručnjaci iz radnih skupina nisu niti moji, nisu niti Jokićevi, nisu niti Barišićevi. Oni su ljudi koji su svoju stručnost stavili na raspolaganje kako bismo našim učenicima i studentima omogućili školu za 21. stoljeće i ja vas molim da to respektiramo i zahvalimo im na dobroj volji', rekla je Divjak.

Ponosna je i ohrabrena ne samo svojim timom u ministarstvu, nego i povratnim informacijama koje dobivaju od učitelja, profesora, učenika, jer je 'jasno da radimo važne stvari', kazala je ministrica, prenosi N1.

'Okupljanje stručnih radnih skupina je iskorak. Ono što možete očekivati od mene, mojeg tima i ministarstva je stručnost, entuzijazam, hrabrost i otvorenost za suradnju, da pripremimo ne samo ovaj projekt, nego da napravimo okvir za sve buduće. Želimo biti ministarstvo budućnosti. Ne želimo se baviti prošlošću, nego budućnošću i time se vodimo', kazala je Divjak.

Upitana kad će se znati članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, Divjak je rekla da će premijer Andrej Plenković sutra dati zaključke dogovora koalicije HDZ-a i HNS-a. 'Ja ću nakon toga komentirati', kazala je, dodavši da će se sutra znati i koju će poziciju imati aktualna predsjednica PSP-a Dijana Vican.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministricu su novinari pitali ima li u stručnim skupinama mjesta i za Borisa Jokića, bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme.

'Ono što treba naglasiti, svojatanje bilo kakvih rezultata ili reforme ne vodi tome da reformu uvedemo, vodi tome da opet raspravljamo o prošlosti, a ne o budućnosti, a svi mi koji imamo djecu, unuke ili to planiramo, izuzetno nam je važno, svaka je godina i mjesec važni. Svi koji tome žele pridonijeti, spremni su sudjelovati u procesu, tu nema nikakve prepreke da tu budu uključeni i ja ih pozivam da se uključe, ali da naša suradnja bude argumentirana', rekla je Divjak.

'PUNA PODRŠKA'

Štromar: Premijer nije na čelu PSP-a

Novinari su danas zaskočili i Predraga Štromara (HNS), potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, koji je naglasio da upitnik Ministarstva stručnjacima ne predstavlja odobrenje za nastavak rada, već samo traženje informacije o njihovoj zainteresiranosti. Istaknuo je da ministrica ima potpunu podršku HNS-a i premijera Andreja Plenkovića, a upitan je li premijer osobno na čelu obrazovne reforme, odgovorio je da, koliko on zna, zasad nije. 'Zasad još uvijek nema izmjena u Posebnom stručnom povjerenstvu. Hoće li biti, vidjet ćemo ovih dana', dodao je.