HRVATSKI AUTOKLUB

Vozači, oprez: Hodočasnici na cestama, pojačan promet i ograničenje brzine zbog jakog vjetra

15.08.2019 u 08:40

Bionic
Reading

Zbog trećeg produženog vikenda u kolovozu i pohoda vjernika na marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici, u Hrvatskom autoklubu danas očekuju pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozači se upozoravaju na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na hrvatskim cestama biti tijekom jutarnjih sati

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče jutros je povećana gustoća prometa između čvorova Lučko i Gornja Ploča u smjeru mora, a zbog jakog vjetra između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići ograničenje brzine je 60 km/h.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb jak je vjetar između Kikovice i tunela Tuhobić. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji.

  • +11
Gužve u smjeru mora na naplatnoj postaji Lučko Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Turističke gužve očekuju nas od petka do ponedjeljka uglavnom u smjeru unutrašnjosti, odnosno graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku iz zemlje te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na ulasku u zemlju. Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije, piše HAK u svojoj prometnoj prognozi.

Subota, 17. kolovoza i nedjelja, 18. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najveće gužve očekuju nas:

  • na A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na Lučkom i Demerju na prema Zagrebu;
  • na A2 Zagreb-Macelj s povremenim zaustavljanjima pred tunelom Frukov Krč u smjeru Maclja;
  • na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji;
  • na A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak;
  • na Krčkom mostu;
  • na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
  • na gotovo svim graničnim prijelazima uz moguća višesatna čekanja na Bajakovu, Tovarniku, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Karasovićima, Metkoviću…

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Zabrana za teretna vozila 

Ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t u četvrtak vrijede od 14 do 23 sata, u subotu od 4 do 14 sati, te u nedjelju od 12 do 23 sata. .

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. 

  • +7
Velika prometna gužva prema splitskoj trajektnoj luci Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX