POSJET KIJEVU

Von der Leyen predala Ukrajini terenska vozila; London šalje novi paket pomoći

24.02.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je 50 vozila ukrajinskoj policiji i tužiteljstvu u sklopu obilježavanja druge godišnjice ruske invazije, a novu vojnu i humanitarnu pomoć najavila je i Velika Britanija, prenose agencije

Terenska vozila pomoći će da se "uspostavi sigurnost i stabilnost na teritorijima koje su oslobodile hrabre ukrajinske oružane snage i pomoći će stanovništvu", napisala je na X-u, uz video snimku na kojoj provodi inspekciju vozila u Kijevu, prenio je u subotu dpa.

"Ova pošiljka dolazi nedugo nakon što je EU Ukrajini poslao moderni stroj za razminiranje. Ovom opremom podržavamo Ukrajinu u nastojanjima da oslobođena područja budu ponovno sigurna", rekla je, po priopćenju Europske komisije.

Ujedinjeno Kraljestvo objavilo je u subotu novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 245 milijuna funti (287 milijuna eura) za streljivo te 8,5 milijuna funti (9,9 milijuna eura) humanitarne pomoći, prenio je AFP. Vojna pomoć ima za cilj "osnažiti lance opskrbe kako bi se proizvodilo topničko streljivo koje je Ukrajini hitno potrebno za povećanje njezinih rezervi", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Britanija je nedavno objavila da će povećati vojnu pomoć Ukrajini koja će 2024./2025. iznositi 2,5 milijardi funti (2,9 milijardi eura).

Ukrajinski vojnici u Avdiivki Izvor: EPA / Autor: MARKIIAN LYSEIKO

Uz više od tisuću obećanih dronova, ministar obrane Grant Shapps u četvrtak je u parlamentu najavio i skoru isporuku 200 protutenkovskih projektila Brimstone. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 6 milijuna funti pomoći Crvenom križu i 2,5 milijuna funti za humanitarni fond za Ukrajinu.

Od početka ruske invazije Britanija je Ukrajini dala 357 milijuna funti humanitarne pomoći, a ukupna britanska pomoć iznosi 12 milijardi funti (14 milijardi eura).