ZNAČAJAN USPJEH

Ukrajinci slave: I drugi A-50 je pao! Rusi potvrdili veliki požar kod Krasnodara

24.02.2024 u 07:23

Bionic
Reading

Ukrajinska protuzračna obrana oborila je još jedan ruski izviđački zrakoplov A-50, objavio je zapovjednik zračnih snaga na Telegramu u petak. "Zahvaljujem glavnoj obavještajnoj jedinici Ministarstva obrane i svima onima koji su osigurali ovaj rezultat", napisao je Mikola Oleščuk

Prema vojnoj obavještajnoj službi, letjelica se srušila iznad južne ruske regije Krasnodar.

S ruske strane nije bilo službene potvrde incidenta. Ruska državna agencija TASS izvijestila je o požaru u blizini Krasnodara koji je izazvao "padajući leteći objekt".

Prema vojnim stručnjacima, Kremlj ima samo oko pola tuceta operativnih zrakoplova ovog tipa. Sredinom siječnja, ukrajinska vojska je rekla da je već oborila jedan od nekoliko A-50 i još jedan izviđački zrakoplov Iljušin Il-22 iznad Azovskog mora.

Od prošle subote ukrajinski sustav protuzračne obrane navodno je, uz izviđačke zrakoplove, oborio pet borbenih zrakoplova Suhoj Su-34 i dva Su-35. Za to nije bilo neovisne potvrde.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je u petak da je sustav protuzračne obrane Patriot navodno uništen u blizini prve crte bojišnice. Sustav protuzračne obrane Patriot američke proizvodnje može gađati zračne ciljeve na udaljenosti do 160 kilometara.

U subotu se obilježava druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je od zapadnih saveznika dobio moderne sustave protuzračne obrane. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo također će u bliskoj budućnosti dobiti nekoliko desetaka borbenih zrakoplova F-16.