BUDUĆA PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen: Europa mora naučiti jezik moći. A to znači ojačati mišiće

08.11.2019 u 21:30

Bionic
Reading

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Berlinu Europu na energičniji nastup na globalnom planu. „Europa mora naučiti jezik moći. A to znači ojačati mišiće tamo gdje smo se prije oslanjali na druge i pritom mislim na sigurnosnu politiku“, rekla je von der Leyen govoreći u sjedištu, demokršćanima bliske, zaklade Konrad Adenauer u Berlinu

Bivša njemačka ministrica obrane se založila za to da Europska unija „koncentriranije“ usmjeri svoje postojeće snage.

Von der Leyen je kao primjer navela odnose EU-a s Kinom.

„Mi možemo jače utjecati na uvjete pod kojima sklapamo poslove s Kinom. Jer Kina doduše jest važan partner za EU ali je isto tako i EU vrlo važan partner za Kinu“, rekla je von der Leyen.

Ona je istaknula kako je Europa možda „mala i sve starija“ ali da ima nešto što je neprocjenjivo a to je pravna država, sloboda, demokracija i otvorenost za sve životne oblike.

„Tako nešto mladi u Rusiji i Kini nemaju“, dodala je.

Buduća predsjednica Europske komisije je govoreći o zemljama zapadnog Balkana i njihovoj europskoj perspektivi spomenula je „stratešku politiku proširenja“.

„U našem je interesu da zemlje zapadnog Balkana zadrže europsku perspektivu. Mi dijelimo isti kontinent, istu povijest istu kulturu i iste izazove“, rekla je von der Leyen i dodala da će, ako EU uskrati ovu perspektivu, u tu nišu upasti drugi bilo da se radi o Kini, Rusiji, Turskoj ili Saudijskoj Arabiji.