Američki ministar vanjskih poslova

Pompeo u Berlinu oštro napao Kinu i Rusiju

08.11.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo oštro je u petak, tijekom govora povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida u Berlinu, kritizirao Kinu i Rusiju i ukazao na to da 9. studeni i pad Berlinskog zida za ove zemlje nije razlog za slavlje

'Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike', rekao je Mike Pompeo u govoru u Zakladi Koerber u petak aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki ministar vanjskih poslova je položaj oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio s onom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i rekao kako se radi o 'režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje'.

'Ruske vlasti su okupirale Krim uz pomoć racija i mučenja. U Čečeniji nestaje svatko koga vlast proglase nepoželjnim', rekao je Pompeo. On je istodobno iznova upozorio na opasnost gradnje plinovoda Sjeverni tok II.

'Mi ne želimo da europska opskrba energijom ovisi o samovolji Vladimira Putina', rekao je Pompeo.

Osvrćući se na Kinu Pompeo je rekao kako vlasti u Kini vrše pritisak na svoje građane koje 'na šokantan način' podsjećaju na one koje je primjenjivao nekadašnji DDR.

'Komunistička partija Kine šikanira i prati aktiviste iz Xinijanga i Hong Konga koji se nalaze u egzilu u Europi', rekao je Pompeo.

Ujedno je upozorio i na to da se kineskom koncernu Huawei ne dopusti sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže.

Pompeo je povodom proslave 30. godišnjice pada Zid pozvao na zajedničku borbu SAD-a i partnera za obranu ljudskih prava.

Pompeo, koji sudjeluje na obilježavanju 30. godišnjice pada Berlinskog zida, trebao bi se tijekom dana sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.