'neprimjerena gesta'

Vojvojđanski socijaldemokrati prozvali Vučića: Je li predsjednik pitao Orbana zašto vlada Mađarske pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Horthyja

16.09.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u petak je ocijenila da je dodjela srbijanskog visokog odličja mađarskom premijeru Viktoru Orbanu "još jedna u nizu neprimjerenih gesti u odnosima dvije države", zamjerivši Orbanu rehabilitaciju fašizma

Srbijanski predsjednik uručio je u petak mađarskom premijeru Orden na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

"Pitamo se je li predsjednik Vučić, prije dodjele odličja, pitao Viktora Orbana zašto vlada Mađarske odobrava i pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Miklosa Horthyja", navodi se u priopćenju LSV-a koje prenosi agencija Beta.

Liga socijaldemokrata podsjeća da je Orbanova vlast nedavno postavila Horthyjevu bistu u zgradu mađarskog parlamenta te da u Mađarskoj ulice i trgovi nose njegovo ime, a da je na Bogoslovnom fakultetu u Debrecinu spomen ploča posvećena Horthyju.

Agresija Horthyjeve Mađarske na Jugoslaviju počela je 1941., a okupacija je trajala do 1944. te je organizirana deportacija Židova iz Bačke, a zločini su počinjeni nad tisućama građana Novog Sada, Čuruga, Žablja, Bečeja i drugih gradova, podsjeća LSV. Odnosi između građana Srbije i Mađarske su dobri i suradnja između dvije države u interesu je svih građana, no zločini koje su počinili fašisti ne smiju biti zaboravljeni, dodaje LSV.

I Srpska Pravoslavna Crkva nedavno je Orbanu dodijelila najviše odličje "zbog doprinosa razvoju kršćanskih vrijednosti i razvoju odnosa između dvaju naroda", a u Budimpešti mu ga je osobno uručio patrijarh Porfirije.

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Europske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja i odstupanja od europske prakse te soliranja u odnosima s Rusijom vezano uz sankcije uvedene nakon ruske invazije u Ukrajini.