balkanska ruta

Mađarska planira podići dodatnih 150 kilometara bodljikave žice na granici zbog migranata

16.07.2022 u 18:14

Bionic
Reading

Mađarska pojačava zaštitu svojih granica, navodeći kao razlog novi val migranata koji navodno putuju prema Mađarskoj preko balkanske rute, piše u subotu agencija dpa

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana planira za dodatni metar podići bodljikavu žicu od 150 kilometara na jugu zemlje koja je sagrađena za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine.

Nova ograda na granici trebala bi se podići u nacionalnom parku Dunav-Drava na jugu zemlje, uz srpsku i uz hrvatsku granicu.

Vlada također planira zaposliti ukupno 2000 novih, naoružanih stražara kao dodatno pojačanje vojnoj i graničnoj policiji.

EU je godinama u prijeporu s Budimpeštom zbog njezine restriktivne politike prema migrantima. Orban se nedavno žalio na rastući broj ilegalnih prelazaka granice.

S druge strane, Slovenija je u petak na slovenskoj strani granice s Hrvatskom počela uklanjati protumigrantsku žičanu ogradu.

Protumigrantske zapreke je premijer Robert Golob nazvao nehumanima i rekao da ne služe svrsi zbog koje su postavljene, što je znak promjene politike nove vlade prema migrantima i izbjeglicama jer se ona obvezala na najviše poštovanje ljudskih prava i ubrzanje obrade zahtjeva za azilom.