DUGOVI POMETENI METLOM

Vojvođani plaćanju račune čišćenjem ulica

01.04.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Siromašni stanovnici isto tako siromašne vojvođanske općine Alibunar mogu svoje nagomilane dugove za neplaćene račune otplatiti čišćenjem ulica, javnih površina i kancelarija, javlja B92. Budući da je tek svaki osmi stanovnik te općine zaposlen, za očekivati je da će komunalni radnici dobiti čitavu vojsku pomoćnika koji će biti plaćeni u visini općinske dnevnice, ali novac im se neće isplaćivati na ruke

Neplatišama u Čačku stan na bubanj

'Najprije smo pokušali s pljenidbom pokretne imovine, potom s blokadom osobnih prihoda, pa sa zapljenom automobila. Kako ništa od toga nije dalo rezultate jer je, po pravilu, službeno zavedeno da je dužnik nezaposlen ili da mu se tvrtka i imovina vode na nekog drugog, kao krajnju mjeru, prvi smo od svih javnih komunalnih poduzeća u Srbiji podnijeli prijedlog za prodaju nekretnina za 12 korisnika s najvećim dugom', izjavio je nedavno za Blic direktor JKP Čačak Petar Domanović.

Općina Alibunar će za svoje siromašne stanovnike, koji nemaju novca za plaćanje računa, organizirati javne radove, a onima koji u njih budu uključeni otpisat će nagomilane dugove. 'Angažirani su na čišćenju ulica, javnih površina i naših kancelarija u javnom poduzeću', pojasnio je za B92 Miroslav Tankosić, direktor tamošnje komunalne tvrtke Bunar. Iako je ova nova mjera već u startu polučila jako dobre rezultate, otplaćivanje dugova radom ipak nije svima omogućeno.

'Napravit ćemo precizniju analizu kako bismo utvrdili tko su točno korisnici koji nemaju sredstava za plaćanje, a tko su bahati korisnici koji ne žele, a imaju sredstava da plate komunalne usluge', kaže Danijel Kišmarton, načelnik općine Alibunar.

Iako se nalazi na međunarodnoj trasi, a od Beograda je udaljena tek 45 kilometara, ta općina ipak nije uspjela iskoračiti s neslavene top liste 30 najsiromašnijih općina u Srbiji. Tek osmina stanovnika Alibunara je zaposlena, a kada se ukupan prihod zaposlenih podijeli na sve žitelje općine, na svakog stanovnika otpada tek 100 dinara, odnosno oko jedan euro dnevno.

Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da svaki stanovnik Alibunara mjesečno raspolaže s tek 30 eura, što nije dostatno niti za hranu, a kamoli za plaćanje računa, koji se tako iz mjeseca u mjesec gomilaju.

Čelnici i mještani ove vojvođanske općine stoga smatraju da je otplata dugova s metlom u rukama mnogo bolji način naplate računa od mnogo oštrijeg čačanskog modela po kojemu će se, prema odluci suda, prodavati stanovi onih čiji su dugovi za grijanje dosegli i po nekoliko tisuća eura.