HV na otoku

Vojska na Mljet dopremila raketni lanser s projektilima velikog dometa, općinski načelnik kaže: Nitko nije kontaktirao s nama, tek sam jutros doznao za to

18.02.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatska vojska dopremila je na Mljet brodom 'Krka' raketni lanser s projektilima velikog dometa

Uz njega, na otok je, prema pisanju Morskog.hr, iskrcana poprilična količina vojne opreme i osoblja. Prema izvoru Morskog, radi se sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, a može ih se montirati na kamione.

Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu 'ispali i zaboravi', sa sea-skimming napadnom putanjom, visokorezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS-om za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Nadzorno tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS 15B Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski vojnik

Kako prenosi Dubrovački vjesnik, ni načelnik Mljeta Đivo Market nije imao nikakvih saznanja o tome da će na otok stići dodatna vojska i tehnika.

'Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom na to da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni', rekao je Market za Dubrovački vjesnik i dodao da nitko iz MORH-a nije kontaktirao s njim.

'Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nitko nije kontaktirao s nama. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mjesto na dopremu opreme, a što je posrijedi, ne znam', rekao je Market.

Za objašnjenje što se događa na Mljetu tportal je poslao upit MORH i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

Integrirano djelovanje raketa RBS-15 Izvor: Društvene mreže / Autor: morh.hr