UHIĆENI ČELNICI BRATSTVA

Vojska drži Mursija iz 'preventivnih razloga', novi predsjednik položio prisegu

04.07.2013 u 07:56

  • +11

Egipat slavi, vojska svrgnula Mursija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Egipatske sigurnosne snage uhitile su čelnika stranke Sloboda i pravda, političkog krila Muslimanskog bratstva, i još jednog visoko rangiranog vođu tog pokreta, objavili su sigurnosni izvori. Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi prebačen je u četvrtak u zoru u ministarstvo obrane. Na YouTubeu se pojavila i snimka njegova privođenja, a samo nekoliko sati nakon toga šef pravosuđa egipatskog Ustavnog suda, Adli Mansour, položio je prisegu kao privremeni predsjednik Egipta

'S velikim ponosom i zahvalnošću preuzimam ovu funkciju tijekom prijelaznog razdoblja', kazao je Mansour i dodao kako se nada da će prosvjednici nastaviti nositi revolucijske zastave. Na kraju je pozdravio mlade, ali i oružane snage koje su 'savjest nacije i jamac sigurnosti'. Također je pohvalio i neovisno pravosuđe.

Uhićeni vođe Muslimanskog bratstva

Saad al-Katatni, vođa stranke i bivši predsjednik parlamenta, uhićen je zajedno s Rašidom al-Bajumijem, jednim od zamjenika vođa Muslimanskog bratstva.
Egipatski list Al-Ahram prenosi da je izdano 300 uhidbenih naloga za pripadnike pokreta Muslimansko bratstvo.
Nešto ranije, jedan od visokih dužnosnika pokreta kazao je da oni nemaju namjeru koristiti nasilje. 'Bratstvo nije utemeljeno na nasilju', rekao je Gamal Hešmat.
Upitan što će skupina dalje napraviti on je rekao: 'I dalje smo na ulicama, i dalje ne znamo jesu li svi pripadnici oružanih snaga prihvatili ono što je (general Abdel Fatah) al Sisi napravio.'
Al-Sisi je zapovjednik egipatskih oružanih snaga koje su u srijedu svrgnule Morsija i stavile islamistički ustav van snage.

Privođenje Mursija

Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi prebačen je u četvrtak u zoru u ministarstvo obrane, nekoliko sati prije nego novi predsjednik treba položiti prisegu. Ranije je bilo rečeno da se Mursi nalazi u vojarni Republikanske garde.

Jedan je vojni izvor za agenciju AFP kazao kako vojska drži Morsija. Držimo ga 'iz preventivnih razloga', rekao je vojni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Associated Press javlja kako je u prosvjedima poginulo najmanje 23 ljudi, od kojih većina u incidentu ispred Sveučilišta u Kairu.

Agencija Anadolija javlja kako je u raketnom napadu na policijsku stanicu u egipatskom gradu Marsa Matruh, prema preliminarnim podacima, smrtno je stradalo šest policajaca. Još nema informacija o odgovornim za ovaj napad.

272071,272030,271844,271495

Mursi zbačen s vlasti