OTVORENI RAT U HSLS-U

Vojković: Darinko Kosor želi kontrolirati CO!

01.02.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Hrvoje Vojković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, uputio je danas priopćenje za javnost u kojem tvrdi da se protiv njega vodi medijska hajka iza koje stoji predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Vojkovićevo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Suočen s dosad neviđenim medijskim podmetanjima u pokušaju da me se moralno i profesionalno diskvalificira, smatram da mi je dužnost izvijestiti javnost o svim bitnim činjenicama u odnosu na napise koji se zadnjih dana pojavljuju u medijima, a tiču se poslovanja Croatia osiguranja d.d., mog daljnjeg političkog angažmana kao potpredsjednika HSLS-a, i mene osobno. Iz svega napisanog nedvojbeno je da je kao glavni strateg i operativac ove medijsko-političke operacije prepoznat kolega Darinko Kosor, nedavno izabrani predsjednik HSLS-a. Mnogi me pitaju koji su razlozi Kosorovog privatnog rata kojeg je pokrenuo protiv mene, ne birajući pri tom sredstva, bilo da je u pitanju medijsko pakiranje ili zlouporaba stranačkih ovlasti i institucija, a sve radi osobnih obračuna!?

Prepoznajem barem tri dobra Kosorova motiva: jedan iracionalan a tiče se osobne netrpeljivosti koju iskazuje prema meni, dok su druga dva sasvim racionalna, proračunata: nastojanje da na čelno mjesto u Croatia osiguranju postavi osobu preko koje bi kontrolirao poslovne procese tvrtke, te određeni strah od političke konkurencije unutar stranke s obzirom na moj snažni izborni legitimitet.

Mnogi kolege u stranci od mene su očekivali da se na unutarstranačkim izborima kandidiram za predsjednika HSLS-a, međutim takve inicijative sam u više navrata otklonio. Naime, nisam se kandidirao za predsjednika stranke jer sam bio uvjeren da niti jedan od kandidata ne predstavlja opasnost za stranku, već dapače, da može unijeti neophodnu živost i entuzijazam te dinamizirati rad stranke zasnivajući ga na afirmaciji liberalnih političkih vrednota kako u stranci, tako i u društvu.

Autokratski postupci kolege Kosora koji u svom osobnom razračunavanju instrumentalizira tijela političke stranke te manipulira pojedincima i medijima dovodeći tako u pitanje elementarne postulate unutarstranačke demokracije, uz neizbježno podsjećanje na neka bivša vremena, pokazuju da je moja procjena, nažalost, bila kriva.

U nepuna tri mjeseca otkako je izabran na mjesto predsjednika stranke, Darinko Kosor gotovo je isključivo posvećen samo jednom cilju: destabilizaciji vladajuće koalicije, ugrožavanju vjerodostojnosti stranke i obračunavanju sa unutarstranačkim neistomišljenicima.

Drugi važan razlog za odluku da se ne kandidiram jest moja privrženost vođenju uprave Croatia osiguranja i nastojanje da politički angažman minimiziram kako bih javnu percepciju tvrtke i njezino poslovanje u što većoj mjeri oslobodio tereta politike. Skrećem pozornost da je Croatia osiguranje u mom mandatu, usprkos snažnoj konkurenciji na hrvatskom osigurateljnom tržištu povećala dobit, stabilizirala udio na tržištu, a proteklu kriznu poslovnu godinu, prema preliminarnim podacima, završila s ostvarenom dobiti većom od planirane! Pored toga Croatia osiguranje ostvaruje plan štednje i predvodnik je antikorupcijskog programa Vlade u poduzećima iz državnog portfelja te dobitnik niza gospodarstvenih priznanja.

Posebno se moram osvrnuti na izmišljenu konstrukciju Darinka Kosora prema kojoj sam prijetio ili poslao prijeteću poruku premijerki. Riječ je o navodno kompromitirajućim informacijama o financiranju premijerkine predsjedničke kampanje. Iako smo oboje, premijerka i ja, odlučno i u više navrata demantirali napise, kolega Kosor je unatoč tome višekratno uznemiravao javnost inzistirajući na istim netočnim tvrdnjama.

I ovom prilikom ponavljam da nikakvih prijetnji ili sličnih poruka premijerki nije bilo, da one mogu biti samo plod iskrivljene mašte. Jednako tako odgovorno tvrdim da Croatia osiguranje d.d. nikada nije, neposredno ili posredno financiralo bilo čiju političku kampanju, pa tako ni predsjedničku kampanju Jadranke Kosor.

Svjestan sam da je interpoliranjem osobe premijerke u kontekst Kosorovog privatnog medijsko-političkog rata ne samo neosnovano uznemirena hrvatska javnost, već je plasiranjem takve laži i sama premijerka dovedena u neugodnu situaciju. Zbog toga žalim i izjavljujem da sam spreman na bilo kakvu soluciju koja će eliminirati eventualne štetne medijske učinke na javnu sliku premijerke u njenoj beskompromisnoj borbi protiv korupcije. Istovremeno koristim ovu priliku da joj se ispričam zbog neugodnosti koje je imala kao subjekt ove, nametnute nam situacije.

Kako bih otklonio daljnju štetu koja nastaje kako za Croatia osiguranje, druge osobe, unutarnji politički život HSLS-a tako i za mene osobno, izjavljujem da više ne želim sudjelovati u političkom projektu Darinka Kosora. To je projekt koji ima razorno djelovanje na unutarnju stvarnost HSLS-a kao i na njegovu vjerodostojnost na političkoj sceni. Uvjeren sam da će ova moja odluka stvoriti pretpostavke da se nastavak poslovanja Croatia osiguranja ubuduće promatra isključivo kroz prizmu struke i vrednuje na temelju ekonomskih kriterija uspješnosti poslovanja, a sukladno dosadašnjoj dobroj praksi Nadzornog odbora.

I na kraju, slobodan sam izvijestiti javnost da sam u tijeku pokretanja odgovarajućih postupaka pred nadležnim tijelima kako bih spriječio daljnje nemoralno i protupravno postupanje kolege Darinka Kosora u privatnom ratu kojeg vodi protiv mene.'