ZA TRI GODINE

Vodič kroz prelazak na novi standard televizije

25.03.2016 u 18:28

Bionic
Reading

Priopćenje Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u kojem su najavili da Hrvatsku najvjerojatnije 2019. godine očekuje prelazak sa standarda DVB-T na DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije izazvala je niz, mahom negativnih, reakcija na društvenim mrežama prvenstveno zato što HAKOM procjenjuje da će građani za nabavu nove opreme morati uložiti oko 300 milijuna kuna

Što to za građane točno znači i na što treba obratiti pozornost u budućnosti, tportal donosi u kratkom vodiču.

DVB-T kratica je za Digital Video Broadcasting – Terrestrial i europski je DVB standard za digitalnu zemaljsku televiziju. Hrvatska je 2011. godine u potpunosti s analogne prešla na digitalnu zemaljsku televiziju. Uz DVB-T standard uveden je sustav kodiranja MPEG-2. Tom prigodom, građani koji nisu imali televizore s ugrađenim DVB-T prijamnikom morali su nabaviti Set Top Box (STB), male crne kutije čiju je nabavu država subvencionirala svim tv-pretplatnicima, za što je izdvojeno 169 milijuna kuna. Za razliku od nas, Slovenija je uvela napredniji MPEG-4 format pa svi koji u Hrvatskoj imaju televizore ili STB-ove starije generacije sa slovenskih tv-kanala primaju samo ton, ali ne i sliku.

Nova Strategija prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2, za koju u HAKOM-u navode da će biti gotova do kraja godine, predviđa i novi sustav kodiranja koji će, po svemu sudeći, biti H.265/HEVC.

Stoga, ako danas planirate kupnju novog televizora ili novi STB, a želite izbjeći dodatne troškove za tri godine, važno je da pri kupnji obratite pozornost postoji li na njima oznaka DVB-T2 ili H.265/HEVC.

Ključno pitanje koje se potegnulo po društvenim mrežama u protekla 24 sata bilo je hoće li se morati kupovati novi televizori zbog prelaska na DVB-T2 standard?
Odgovor glasi - neće, ako posjeduju navedene oznake. Ako se radi o televizoru starije generacije ili STB-uređaju koji ih nema, u tom slučaju trebat će investirati u STB-uređaj, ali ne nužno i u televizor.

Cijena STB-uređaja koji zadovoljava sve potrebno trenutno je oko 250 kuna, stoga su u HAKOM-u procijenili da bi 1,2 milijuna pretplatnika trebalo izdvojiti oko 300 milijuna kuna.

Ako ste, pak, korisnik IPTV-a sve ovo uopće vas ne treba brinuti.

Kako se na policama prodavaonica s audio i videoopremom nudi sve i svašta, HAKOM predviđa da s početkom 2017. godine svi proizvodi imaju na sebi jasne oznake kako bi građani mogli točno znati što kupuju. Za razliku od Hrvatske, Italija, koja će također prijeći na DVB-T2, zakonski je zabranila, s početkom 2015. godine, prodaju uređaja koji nemaju tu oznaku kako bi se izbjegla zbrka među građanima.