VALJA LI SE NEŠTO IZA BRDA?

Vodeći republikanac potvrdio crne slutnje američkog generala: 'Amerika mora biti spremna na eskalaciju sukoba Tajvana i Kine'

30.01.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon izjave američkog generala Mikea Minihana o mogućoj skoroj eskalaciji sukoba između Kine i Tajvana, sad se sa sličnim opaskama javio i jedan od čelnih američkih republikanaca, ističući kako će do vojne eskalacije vrlo vjerojatno doći te da Amerikanci moraju biti spremni na nju

'Nadam se da sam u krivu, ali imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti', napisao je prošli tjedan američki general ratnog zrakoplovstva Mike Minihan u svom dopisu časnicima Zapovjedništva za zračnu mobilnost na čijem je čelu. Pentagon je potom priopćio da ta izjava ne odražava i njihovo stajalište o Kini. No sad je jedan od čelnih republikanaca zadužen za vanjsku politiku potvrdio procjene američkog generala.

Čelni republikanski zastupnik u Odboru za vanjsku politiku Kongresa Michael McCaul rekao je za Fox News kako SAD mora biti spreman za vojnu eskalaciju sukoba između Kine i Tajvana. 'Vrlo je velika vjerojatnost da će doći do eskalacije sukoba između Kine i Tajvana te indo-pacifičke regije. Kako kaže, u slučaju da Kina ne bude uspjela preuzeti kontrolu nad otočnom republikom bez krvoprolića, onda će razmotriti vojnu invaziju Tajvana, a Amerikanci moraju biti spremni na to. 'Nadam se da je u krivu, ali mislim da je u pravu', rekao je McCaul referirajući se na generalove opaske, piše Spiegel.

Narodna Republika Kina naime smatra ga svojim teritorijem, a na ovom neriješenom odnosu konstantno se lome diplomatska koplja između SAD-a i Kine, što je postalo posebno vidljivo nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu prošle godine.

  • +10
Kineski nosač aviona Liaoning Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Treba spomenuti i da Tajvan raspolaže s daleko najjačim ljudskim kapitalom, tehnologijom i know-howom na području čipova, kojih je svijet sve više gladan. Kina posljednjih godina vrši sve veći pritisak na Tajvan, a kad bi se hipotetski ostvarila njezina ideja o ujedinjenoj Kini, onda bi to iz američke perspektive značilo samo jedno – da njezin najveći ekonomski suparnik ima autonomiju nad tajvanskim čipovima o kojima ovisi cijeli svijet.

Republikanac McCaul osudio je i potez brzog povlačenja američkih trupa iz Afganistana pod demokratskim predsjednikom Joeom Bideom, kazavši da bi to moglo povećati vjerojatnost rata s Kinom. Pentagon je kao i u slučaju generalove izjave priopćio da izjava ovog republikanca nije u skladu s njihovim vojnim procjenama.