SKANDAL U AUSTRIJI

Vođa krajnje desnice Erdoganu: "ostani doma"

08.06.2014 u 22:38

Bionic
Reading

Predsjednik austrijske stranke krajnje desnice FPOe pozvao je turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji treba doći u Beč u lipnju na predizborni skup, "da ostane doma", izvijestio je u nedjelju dnevni list Oesterreich

"Ne treba nam Erdogan u Beču. Odmah ću mu reći da ostane doma", inzistirao je Heinz-Christian Strache koji ne želi da turski premijer dođe voditi "promidžbenu kampanju za svoj Erdoganistan".

Erdogana, koji još nije službeno objavio svoju kandidatu za predsjedničke izbore u kolovozu, očekuju 19. lipnju u Beču radi kampanje među iseljenim turskim biračima.

U Austriji ima oko 100.000 turskih birača.

Prošlog mjeseca na sličnom skupu turskog premijera u Njemačkoj okupilo se oko 20.000 njegovih pobornika, ali i oko 40.000 protivnika.

Strache je za Oesterreich rekao da Erdogan može, ako želi, doći u državni posjet, ali da tijekom njegova posjeta nisu predviđeni nikakvi susreti s političarima.

Austrijska slobodarska stranka FPOe protivi se pristupu Turske u Europsku uniju i ima otvorena protuimigracijska i protuislamska stajališta.

Na posljednjim europskim izborima FPOe je dobio 19,7 posto glasova, čime je utvrdio mjesto treće političke snage zemlje.