NEMA OPASNOSTI ZA GRAĐANE

Voda istječe iz tek izgrađene brane kod Iloka

09.10.2010 u 21:28

Bionic
Reading

Iz brane na akumulaciji Opatovac kod Iloka, čije je punjenje započelo proljetos i u kojoj je trenutačno oko 250.000 prostornih metara vode, zamijećeno je istjecanje vode ali nema opasnosti za mještane i naselje Opatovac, potvrdio je večeras Hini direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Đuroković je negirao glasine o navodnom pucanju brane rekavši kako je iz još nepoznatih razloga "došlo do istjecanja vode u temeljne ispuste".

"Voda još uvijek istječe ali Opatovcu ne prijeti opasnost od mogućeg pucanja brane i izlijevanja akumulacije", kazao je dodajući kako su stručnjaci Hrvatskih voda već u Opatovcu kako bi pronašli i otklonili uzrok istjecanja vode iz akumulacije.

Prema njegovim riječima, trenutačno se radi na ispustu dijela akumulacije a potom će se vjerojatno morati angažirati ronioci koji bi trebali zaroniti i otkriti uzrok istjecanja.

"Postoje određeni nedostaci u brani, a daljnje punjenje akumulacije u kojoj bi se u konačnici trebalo nalaziti oko milijun prostornih metara vode zaustavljeno je", rekao je Đuroković.

Izgradnja akumulacije Opatovac započela je 2007. godine. Iz akumulacije će se navodnjavati između 500 i 750 hektara poljoprivrednih površina na području općine Lovas pod koju administrativno potpada Opatovac. Radovi su u potpunosti trebali biti završeni do kraja ove godine.