rat u pojasu gaze

Vođa Hamasa želi izmjene prijedloga sporazuma o taocima

03.05.2024 u 06:24

Bionic
Reading

Čelnik palestinske islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze, Yehya al-Sinwar, i dalje ima tri zahtjeva u pregovaračkoj ponudi za dogovor o taocima, izvijestili su mediji

Sinwar i dalje traži zajamčeni kraj rata, rekao je izvor blizak čelniku Hamasa za izraelsku televizijsku postaju Channel 12 u četvrtak navečer. Izrael je to do sada odbacivao.

Sinwar navodno želi pismeno preuzetu obvezu "bezuvjetnog prekida borbi".

Po izraelskoj televiziji, al-Sinwar također zahtijeva da Izrael ne sprječava povratak na Zapadnu obalu palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti pušteni u zamjenu za taoce otete iz Izraela.

Prema najnovijem nacrtu sporazuma, Izrael želi poslati one koji služe doživotnu kaznu u Pojas Gaze ili u inozemstvo.

Nadalje, čelnik Hamasa želi pojedinstoti o materijalima koje Izrael neće dopustiti da budu isporučeni u Gazu radi obnove.

Prema izvješću, u Izraelu se pretpostavlja da Hamas neće dati jasno negativan odgovor na prijedlog zbog međunarodnog pritiska. Dogovor trenutno pokušavaju postići egipatski posrednici, uz podršku SAD-a.

Militantna islamistička organizacija Hamas ranije je najavila da će ponovno poslati izaslanstvo u Egipat kako bi zaključili neizravne pregovore koje se vode s Izraelom o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre.

Državna egipatska televizijska postaja Al-Kahira News izvijestila je da izaslanstvo Hamasa treba stići u Kairo u naredna dva dana na nastavak pregovora.

Izraelska vlada najavila je skori početak ofenzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze na granici s Egiptom ukoliko se ne postigne dogovor.