ETO, BAŠ MOGU

Vođa Boko Harama najavio da će prodati otete učenice

05.05.2014 u 19:12

Bionic
Reading

Vođa nigerijske radikalne islamističke sskupine Boko Haram Abubakar Shekau u ponedjeljak je preuzeo odgovornost za prošlomjesečnu otmicu više od 200 učenica te je dodao da ih 'namjerava prodati'.

'Ja sam ih oteo', rekao je Shekau u video snimci poslanoj brojnim medijskim kućama najavivši kako će još uskoro uslijediti još napada.

Djevojke su otete 14. travnja iz škole u gradu Chiboku u pokrajini Borno. Pripadnici Boko Harama upali su u školu dok su učenici pisali test te su 200 djevojčica potrpali u kamione i nestali u smjeru Kameruna. U međuvremenu je nigerijska policija privela ženu koja je organizirala velike demonstracije izražavajući na taj način prosvjed zbog otmice.

Uhićenje je, kako prenosi dpa, naredila prva dama Nigerije Patience Jonathan, iako predsjednikova supruga po ustavu nema pravu izdavati takve naredbe. Javnost je žestoko kritizirala vladu zbog nesposobnosti da uđe u trag otetim djevojkama.

Militantna islamistička skupina Boko Haram ili u prijevodu 'Zapadnjačko obrazovanje je grijeh', aktivna je na sjeveru ove zapadnoafričke države gdje često napada vladine institucije i civile. Od 2009. u nasilju u toj zemlji ubijeno je više od 6000 ljudi.