Voćna salata - ljetni lijek za sve

Voćna salata - ljetni lijek za sve

06.07.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Voćna salata - ljetni lijek za sve

Voćne salate....moje omiljeno jelo! Ljeti bih mogla živjeti samo na voću, uz tu i tamo koju ribicu na gradele i malo blitve. Zato odlučih staviti najdraže mi fotke koje nekoć odradismo za Sensu Sretnu hranu moja draga prijateljica i fotografkinja Maja Danica Pečanić i ja.

Naslovna fotka tako lijepo dočarava ljeto da mi se odmah prebacuje na terasu uz more, s voćnom delicijom u ruci, umjesto vježba tonus mišća prstiju lijeve, ponekad
i desne, ruke plesanjem po tipkovnici kompjutera!

Na joga povlačenju, da se izrazim na hrvatskome jeziku, održanom prije dvije godine u Istri kuhala nam je famozna AnaJanjatović, makrobiotička chef-ica

Ona me naučila da gotovo sve sladim agavinim sirupom. Pa tako i voćnesalate.
Ako vam se ne da doručkovati golo voće, dodajte mu, uz agavin sirup imalo homemade granole, crunchy zobenih pahuljica ili crunchy quinoe.
 
Ako pak kupite previše voća na placu i ne uspijete ga oddoručkovati, odručati ili odvečerati - možete od njega napraviti frape ili sorbet

Voćna salata za dvije osobe

malo lubenice
malo dinje
malo ananasa
malo grožđa, crnog ili bijelog
malo malina, jagoda ili borovnica
malo bresaka
malo nektarina
malo šljiva; bistrica ili onih žutih, malih
malo kivija
malo marelica

par kapi limunovog ili limetinog soka
par kapi agavinog sirupa
nekog likera (kakve aromatične voćne rakije poput rakije od borovnice,višnje, ananasa, rogača)

par listića mente ili melise - onako, za dodatno osvježenje

...malo još nekog voća kojega ste pronašli na placu i poželjeli staviti u ovu nadasve bogatu voćnu salatu!

Sve voće ogulite i narežite na kockice ili kako volite, dodajte agavinsirup, limun ili limetu promiješajte i poslužite odmah!

Ako doručkujete - izbjegnite voćnu rakiju, a dodajte crunchy zobene pahuljice ili quinou (recept se nalazi u članku o granoli i doručku s quinoom)

Frape

Voće koje želite pijuckati stavite u posudu, nasjeckano na manje komade, dodajte mu malo sojinog, zobenog, rižinog ili običnog mlijeka i izmiksajte u sokovniku ili štapnim mikserom.
Ako želite smoothie, umjesto navedenih mlijeka ubacite smrznuti ili samo dobro ohlađeni jogurt.

Ako pak želite nešto nalik sladoledu - ubacite komad poluotopljenog sladoleda od vanilije i također izmiksajte štapnim mikserom.

Sorbet

Prije svega voće morate smrznuti. Tako smrznuto najbolje je tretirati u automatu za pravljenje sladoleda. Ako ga ne posjedujete pričekajte 30ak minuta da se krene lagano topiti i opet ga izmiksajte u sokovniku ili štapnim mikserom.

Svi će vam ovi recepti pomoći da se prepustite i uživate, osim u voću i u ljetu te blagodatima istog. Napose ako vam je ova godina bila turbo radna i naporna.  

 

Foto: Maja Danica Pečanić
Frape od dinje, kivija i lubenice ...             Sorbet od maline i borovnice ... mmmm

Zdraffkin i moj ljetni hit ;)



Fotografije preuzete iz arhive magazina Sensa sretna hrana