ĐAPIĆ POSTAJE GRADONAČELNIK

Vlast u Osijeku preuzimaju HSP i HDZ

14.01.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Klubovi vijećnika HSP-a i HDZ-a u osječkom Gradskom vijeću postigli su sporazum o prijeizbornoj suradnji u gradu Osijeku, temeljem kojeg će mjesto gradonačelnika pripasti HSP-u, a mjesto predsjednika Gradskoga vijeća HDZ-u, što bi se trebalo realizirati na sjednici Gradskoga vijeća koja se očekuje do kraja siječnja

Stranke su potpisale i sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Osijeku i postizbornoj koaliciji, a kriteriji za izbor kandidata naknadno će se usuglasiti, izvijestili su na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare čelnici županijskih i i gradskih ogranaka ovih stranaka.

Svi članovi Gradskog poglavarstva iz redova HSP-a, uključujući i gradonačelnika Gordana Matkovića, danas su podnijeli ostavke na svoje dužnosti, rekao je potpredsjednik HSP-a Danijel Srb. Temeljem potpisanog sporazuma HSP-a i HDZ-a zatraženo je razrješenje Gradskoga poglavarstva u cjelini, a Matković će nastaviti obnašati svoju dužnosti do izbora novoga gradonačelnika, rekao je.

Ustvrdio je kako je osječki HSP donio ovakvu odluku kako bi se razriješila kriza gradske vlasti koju su, rekao je, izazvali dosadašnji koalicijski partneri SDP i HNS. Odluku su podržali svi članovi Izvršnog odbora osječkoga HSP-a, kazao je Srb.

Predsjednik osječkoga HDZ-a Dragan Kovačević rekao je kako će temeljem potpisanog sporazuma te zahtjeva za razrješenjem sadašnjega Poglavarstva, u budućem Poglavarstvu mjesto gradonačelnika, njegovog prvog zamjenika, prvog dopredsjednika Gradskoga vijeća i tri člana Poglavarstva pripasti HSP-u, dok će HDZ-ovi kandidati obnašati dužnost zamjenika gradonačelnika, predsjednika Gradskoga vijeća i dobiti tri mjesta u novome Poglavarstvu.

Na novinarski upit o tome tko su kandidati za čelne dužnosti u gradu, Kovačević je odgovorio kako će HDZ i HSP 'dodatkom sporazumu detaljno urediti sva pitanja prijeizborne i postizborne suradnje te usuglasiti kriterije za izbor kandidata, o čemu će naknadno izvijestiti javnost'.

Potpisivanjem tih sporazuma HDZ-a i HSP-a, Osijek će dobiti stabilnu gradsku vlast, sa 14 od ukupno 26 vijećnika, i mogućnost osiguravanja veće državne potpore za razvojne projekte, a na predstojećim lokalnim izborima velike šanse za izbornu pobjedu, ocijenio je Kovačević.

Dodao je da su HDZ-ovi razlozi za potpisivanje sporazuma bili da se prekine kriza vlasti u gradu Osijeku, u kojoj su se, kako smatra, koalicijski partneri međusobno počeli ucjenjivati, te da se opovrgnu nagađanja da je HDZ-u u interesu izazivanje krize vlasti, imenovanje Vladina povjerenika i raspisivanje prijevremenih izbora.
Odgovarajući na upit o kandidatima za čelne dužnosti, Srb je kazao kako je HSP, imajući u vidu rezultate posljednjih izvanrednih izbora u gradu Osijeku, na kojima su, rekao je, u izrazito personaliziranoj kampanji, najviše glasova osvojili HSP i Anto Đapić kao nositelj liste, prije mjesec dana odlučio da kandidat HSP-a za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima bude Đapić.

Dodao je kako stranke za sada nisu razgovarale o detaljnim kadrovskim rješenjima te da do sada nije potpisan sporazum koji bi uključivao imena kandidata, što će biti tema razgovora idućih dana, napominjući kako je sporazum otvoren i za druge stranke te da će Hrvatske stranka umirovljenika (HSU) ostati u Poglavarstvu.

Budući da na konferenciji za novinare nije bilo gradonačelnika Matkovića i predsjednika HSP-a Ante Đapića, Srb je na novinarski upit o njihovu izostanku odgovorio kako se obojica trenutačno nalaze u Gradskom poglavarstvu, odbacivši medijska nagađanja o navodnim podjelama u HSP-u te sukobu Đapića i Matkovića koji je, kako smatra, medijski proizveden iz različitih interesa.

Ustvrdio je kako Matković u potpunosti prihvaća sve odluke HSP-a te da se, unatoč prijedlogu Izvršnog odbora osječkoga HSP-a da preuzme dužnost dogradonačelnika, odlučio obnašati dužnost vijećnika u Gradskom vijeću te se 'odmoriti i pripremiti za predstojeće izbore' na kojima će biti kandidat za neku od dužnosti, o čemu će se još razgovarati u stranci.

Na zamolbu novinara da komentira to što SDP nije želio dati potporu povratku Ante Đapića na dužnost gradonačelnika zbog medijskih napisa o istragama koje se protiv njega vode u Državnom odvjetništvu i USKOK-u, te na konstataciju novinara kako 'izgleda da HDZ tu ne vidi ništa sporno', Kovačević je odgovorio da se 'ovdje bave politikom, a ne istražnim radnjama te da o tome ne želi špekulirati'.

Nakon što su nedavno osječki koalicijski partneri SDP i HNS spriječili pokušaj povratka Ante Đapića na dužnost osječkoga gradonačelnika, četiri mjeseca prije izbora čini se da se ostvaruju riječi Đapićeva najvećeg političkog protivnika, HDSSB-ovca Branimira Glavaša, koji je nedavno najavio da će učiniti sve da šef HSP-a više nikada ne bude gradonačelnik Osijeka.

Zbog Đapićevih korupcijskih afera, SDP-ova lokalna čelnica Biljana Borzan odbila je podržati Đapića u akciji preuzimanja gradonačelničke fotelje od njegova stranački podčinjena člana Gordana Matkovića, što je Đapić ocijenio nekorektnim.