INCIDENT U ŠIBENIKU

Vlast novinarima onemogućila rad

21.07.2009 u 17:44

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo postupak vlasti šibensko-kninske županije koje je uz pomoć zaštitara zabranilo novinarima da prate rad iste

Zaštitari zadarskog Adriatic securitya kojeg su angažirale šibenske županijske vlasti fizički su danas spriječili dvadesetak predstavnika novinskih, radio i televizijskih redakcija da u Šibeniku uđu u zgradu vijećnice u kojoj se održavala sjednica županijske skupštine.

Novinari su prije toga ispred zgrade vijećnice uzeli izjave načelnika općine Primošten Stipe Petrine kojemu je drugi dan zaredom onemogućeno prisustvovanje sjednici županijske skupštine.

Zaštitari nisu uvažili novinarske iskaznice koje su im medijski djelatnici pokazali, već su ih silom zaustavili da uđu u zgradu, pokušavši neke od njih bez ikakva prava i legitimirati. Zaštitari su, prema svjedočenju nazočnih novinara, fizički udaljili medijske djelatnike od zgrade, onemogućivši im pritom i slobodu kretanja.

Pred novinare je nakratko izašao glasnogovornik ureda šibensko-kninskog župana Novica Ljubičić koji im se nije ispričao zbog incidenta već je jednu od kolegica pozvao da uđe, što je ona odbila, solidarizirajući se s ostalima.

Izravan prijenos sjednice preko Županijskog radija Šibenik prekinut je jer je na sjednici samo bio radijski tehničar koji je u dvoranu ušao prije svih.

Zbog svega navedenog Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo postupak vlasti šibensko-kninske županije.