ŠVERC EKSPLOZIVA

Vlasnik Boka Stara osuđen na šest godina zatvora

23.12.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Vlasnik broda Boka Star, Crnogorac Marko Balić, po drugi je put danas na Županijskom sudu u Rijeci osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina zbog krijumčarenja 208 tona eksploziva 2002. godine, namijenjenog Sadamu Huseinu

Balić je, kao glavni organizator krijumčarenja, bio osuđen i prije tri godine na istu zatvorsku kaznu, no Vrhovni sud je presudu ukinuo i vratio slučaj na ponovni postupak.

Barut, vrijedan dva milijuna dolara, pronađen je prije devet godina na crnogorskom brodu Boka Star, na proputovanju pred riječkom lukom. Bio je skriven u 1.804 metalne bačve i 1.431 drvenom sanduku, smještenim u 14 zapečaćenih kontejnera, a na lažnoj dokumentaciji je pisalo da je riječ o aktivnom ugljenu i filtrima za vodu namijenjenim izvozu u Egipat. Brod je zaustavljen na dojavu zapadnih tajnih službi, koje su pratile kretanje švercanog oružja za Irak.

Balić je, na temelju tjeralice riječkog Županijskog suda, uhićen u Grčkoj, u srpnju 2009. godine i izručen. Njegovi su sunarodnjaci, zapovjednik broda Josip Nikolić i prvi časnik Damir Balabušić, također bili optuženi, no sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci i ovoga je puta protiv njih odbacilo optužbe.

Brodovlasnik Marko Balić, prema presudi je dužan platiti sudske troškove u iznosu od 24.000 kuna, od zatvorske će mu se kazne oduzeti vrijeme provedeno u pritvoru, a dobio je i kaznu protjerivanja iz Hrvatske u trajanju od deset godina.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina najavila je žalbu na izrečenu presudu.