SVE ZA POVRAT NOVCA

Vlasnici ruskih depozita planiraju tužiti Cipar

26.03.2013 u 22:39

Bionic
Reading

Vlasnici ruskih depozita kojima prijete gubici zbog sanacijskog zajma Europske unije za spas Cipra od stečaja razmatraju strategije za povrat svog novca, a jedna opcija mogla bi biti tužba protiv Cipra ili pojedinih banaka, rekli su odvjetnici svjesni da će cijeli postupak biti dug

Vlasnici velikih depozita na Cipru, a mnogi od njih su Rusi, mogli bi izgubiti do 40 posto vrijednosti svojih štednih uloga zbog paketa pomoći kojim Bruxelles kani stabilizirati ciparski bankovni sustav.

'Vrijedi pokušati, neće to biti pravni slučaj rješiv u 24 sata, no potez koji su odlučili poduzeti zvuči kao eksproprijacija', rekao je Andrej Goltsblat iz odvjetničkog ureda Goltsblat BLP u Moskvi.

Da bi dobio obećanih 10 milijarda od Europske unije, Cipar mora sam namaknuti nekoliko milijarda. To može učiniti iz prisilnih gubitaka depozita većih od 100.000 eura, dok su ulozi do 100.000 eura zajamčeni.

Ruski vlasnici, a oni čine znatan dio vlasnika upravo tih velikih depozita, mogli bi tužiti državu Cipar ili pojedinačno banke, rekli su odvjetnici.

Londonska odvjetnička tvrtke PCB već je primila tri upita takve prirode iz Rusije.

Vjeruje se da Rusi posjeduju najveći dio od 19 milijarda eura koje ne potječu iz EU.

Vladimir Gidirim iz odvjetničke kuće Ernst & Young u Moskvi drži da se veliki depoziti neće izravno oduzimati, dakle konfiscirati, već će se prebaciti u 'dobru banku' kao dionički ulog.

'To nije baš potpuna eksproprijacija, nakon godine dana ulog bi mogao vrijediti više nego početni depozit', kaže Gidirim.

Prije odluke o tužbi pred Međunarodnim sudom pravde odvjetnici će razmotriti sve druge opcije za povrat novca.