IZ PRITVORA NA POSAO

Vlasnici Osijek-Koteksa podupiru osumnjičenog direktora Tadića

02.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Većinskim vlasnicima Osijek-Koteksa ne smeta što USKOK njihova direktora Dragu Tadića sumnjiči za vrlo ozbiljna kriminalna djela. Vlasnici austrijske Alpine bau Gmbh, u čijem je vlasništvu dvije trećine dionica Osijek-Koteksa, Tadića podupiru čak i nakon pokretanja druge istrage USKOK-a koja direktora jedne od najvećih građevinskih tvrtki u regiji sumnjiči za kaznena djela mita, zlouporabe u gospodarskom poslovanju i poticanja na zlouporabu

Nadzorni odbor Koteksa – Dietmar Aluta-Oltyan, Mate Bilić i Alejandro Tuya Garcia – na sastanku u utorak zaključio je da daje 'punu podršku poslovanju firme Osijek-Koteks d.d., predsjedniku uprave, kao i ostatku uprave'.


'Unatoč brojnim negativnim natpisima u medijima koji su plasirani u zadnje vrijeme vezano uz firmu Osijek-Koteks, Alpine Bau i FCC će u svakome trenutku pružiti podršku Osijek-Koteksu, kao što su to činile i do sada', priopćeno je iz te tvrtke.

Dok se oni grupiraju, dvije istrage se nastavljaju. Iz jednomjesečnog pritvora, polovicom kolovoza Tadić i bivši zaposlenik Damir Ivić nakon mjesec dana pušteni su iz istražnog zatvora gdje su bili dok USKOK nije ispitao sve svjedoke. Dvojac se sumnjiči za davanje mita, zlouporabe u gospodarskom poslovanju i poticanja na zlouporabu.

Konkretno, da su od također okrivljenog Ramiza Pandžića, kooperanta Osijek-Koteksa, uz isporuku šljunka uz naknadu od tri kune po svakom isporučenom i naplaćenom kubiku šljunka tijekom cjelokupnog trajanja poslovne suradnje. Kako tvrdi Pandžić, od prosinca 2004. do prosinca 2006. godine on je Osijek-Koteksu isporučio gotovo 900 tisuća kubika šljunka, vrijednog 64 milijuna kuna, a Tadiću i Iviću dao dogovorenih 2,6 milijuna kuna. Iako je takvim ilegalnim radnjama oštećena tvrtka, nadzorni odbor osumnjičenima ipak daje javnu potporu.

Ranije, početkom srpnja, USKOK je protiv Tadića podignuo optužnicu radi sumnje da je rukovodio pokušajem podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaja protiv ratnog zločinca Branimira Glavaša. Optužnica tvrdi da je moćni direktor koordinirao akciju u kojoj su sudjelovali još njegova supruga Božica, saborski zastupnik Glavaševa HDSSB-a Ivan Drmić, urednica Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić.

Inače, tvrtka Osijek-Koteks utjecajan je platiša donacija vladajućem HDZ, kojem je ove godine uplatio 80 tisuća kuna, putem svoje tvrtke Kappa. Lani je HDZ dobio 50 tisuća kuna, a 2009. godine 630 tisuća kuna. Tvrtka je jedan od najvećih ugovarača za državne tvrtke – gradila je autocestu Beli Manastir - Osijek - Svilaj, autocestu Zagreb - Split - Dubrovnik, granični prijelaz Bajakovo, zapadnu obilaznicu Osijeka i tako dalje. Preklani je ostvarila prihod od 1,1 milijardu kuna, a dobit 13,9 milijuna kuna.