saborska zastupnica

Vlašić Iljkić: Suci u dosta slučajeva vrednuju biološko roditeljstvo nauštrb prava djece

05.04.2021 u 09:37

Bionic
Reading

Socijalna radnica i saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić govorila je o problemima u sustavu socijalne skrbi, a komentirala je i tragičan slučaj djevojčice iz Nove Gradiške

Vlašić Iljkić je navela da je zbog problema u sustavu socijalne skrbi pisala i ministru Ivanu Malenici, ali da odgovora nije bilo.

“Nismo dobili odgovor u proteklih deset dana kada je u medije došla informacija da je unazad pet godina više od 2000 djece na smještaju nego što je to bilo prije pet godina. Naravno da je to bio povod da se reagira i ukaže na probleme i da se vlada suoči s problemima koji sustav socijalne skrbi ima sa smještajem djece”, kazala je Vlašić Iljkić za N1.

Komentirala je i što su najveći problemi u sustavu socijalne skrbi.

“U nemalom broju slučajeva na prijedlog centara za socijalnu skrb, sudovi odbijaju biološke roditelje lišavati roditeljske skrbi, što zasigurno otežava kasnije postupke. Sudovi su još uvijek skloni donositi odluke u interesu bioloških roditelja nauštrb djece, odnosno prava djece”, pojasnila je Vlašić Iljkić.

“Sud je taj koji donosi odluku o povjeravanju djeteta ili drugoj osobi ili ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji”, dodala je.

Vlašić Iljkić smatra da slučaj djevojčice iz Nove Gradiške nije ni došao do suda.

“Prve izjave u medijima bile su neshvatljive, da se dijete vratilo u biološku obitelj zbog poboljšanja određenih stambenih prilika. To je meni bio signal da očito ovaj slučaj nije ni došao do suda, odnosno Centar za socijalnu skrb nije prijedlog niti stavio na sud nego je smještaj odradio putem zakona o socijalnoj skrbi i smještaj djeteta je bio isključivo zbog loših stambenih ili materijalnih okolnosti. Taj smještaj je prolongiran na dvije godine, iako znamo da prema zakonu o socijalnoj skrbi privremeni smještaj može trajati do godinu dana. Neshvatljivo je što taj slučaj uopće nije došao do suda”, istaknula je.

Vlašić Iljkić smatra da su i stambeni uvjeti i nasilno ponašanje bili razlozi zbog kojih je prijedlog trebao doći do suda.

“Činjenica je da je sustav ovdje zakazao, i ravnatelj je možda mogao bolje organizirati rad centra za socijalnu skrb. Treba vidjeti kako je odjel za djecu i mlade uopće radio, koliko je stručnih radnika bilo određeno za rad s obitelji, koliko je tu bilo socijalnih radnika i drugih stručnih radnika u timu”, kazala je Vlašić Iljkić.

“Suci u dosta slučajeva gledaju i vrednuju biološko roditeljstvo nauštrb prava djece. U ovom slučaju biološkom roditeljstvu dano je na važnosti više od prava djeteta, na sigurnost i pravo djeteta na zdrav razvoj”, rekla je Vlašić Iljkić.