PRIŠTINSKI POLITIČKI ANALITIČAR

Vlasi pohvalio Nikolićevu izjavu da neće biti predsjednik na Kosovu

11.07.2012 u 10:03

Bionic
Reading

U Beogradu shvaćaju potrebu kako valja brže pripremiti Srbiju na to da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, a to je da je Kosovo neovisna država, smatra prištinski politički analitičar

Prištinski politički analitičar Azem Vlasi izjavio je za beogradski dnevnik Danas da otkada je Srbija dobila status kandidata za EU, političari u Beogradu, među njima i Nikolić, 'shvaćaju potrebu kako valja brže pripremiti Srbiju da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, a to je da je Kosovo neovisna država' komentirajući jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika kako 'više nikada neće biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici'.

'Nikoliću je baš u ovom trenutku pripala dužnost da tu realnost shvati i oslobodi Srbiju tereta Kosova. Njegove izjave o potrebi konsenzusa u Srbiji o Kosovu vidim kao pozitivne', kaže Vlasi, ali ne odobrava drugi dio izjave jer 'Mitrovica je lokalna samouprava Kosova i predsjednik Srbije ne bi smio davati izjave iza kojih se kriju teritorijalne pretenzije jer je pitanje granica riješeno i nitko se na Balkanu ne smije više igrati otvaranjem te teme'.

Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku u Beogradu, ocjenjuje kako se stječe dojam da je predsjednik Srbije prihvatio realnost da Beograd više nema nikakav nadzor nad Prištinom, što mu je poručio i dužnosnik State Departmenta Philip Gordon prije nekoliko dana u Beogradu.

'Drugi dio Nikolićeve izjave zapravo se odnosi na pitanje koliko će Priština biti u stanju integrirati sjever Kosova u svoje institucije, imajući u vidu snažan otpor koji pružaju tamošnji Srbi', drži Aleksandra Joksimović.

Ured predsjednika Srbije Tomislava Nikolića danas je 'pojasnio' kako 'izjava Tomislava Nikolića o Kosovu ne znači da se on zalaže za podjelu Kosova, već ustraje na jedinstvu u svakom pogledu'. U Predsjedništvu tvrde, piše Danas, i da u ovom trenutku "nitko kao pojedinac, pa ni predsjednik" ne može govoriti o dugoročnim strateškim pitanjima, o kojima se tek treba postići politički konsenzus, a Nikolić je jučer samo želio upozoriti kako je bez nove vlade svakim danom stanje sve gore.