NAVODNI DOGOVOR

Vlahušić: HDZ, DDS i Srđ je Grad rušit će proračun

29.06.2016 u 18:56

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ustvrdio je u srijedu u Dubrovniku kako postoji dogovor HDZ-a, Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) te liste Srđ je Grad da ne podrže proračun Grada za 2017. godinu, a dodao je i kako će tražiti od resornih ministarstava da ne produlje odobrenje za rad dubrovačkoj žičari zbog neplaćanja koncesije

Vlahušić se obratio novinarima nakon što je sa sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak skinuto nekoliko točaka dnevnog reda, među ostalim i odluka o raspodjeljivanju viška sredstva iz 2015. godine u iznosu od 25 milijuna kuna, kao i rebalans proračuna i odluka o zaduživanju Grada za potrebe izgradnje groblja Dubac.

'HDZ-u je usvojeno desetak amandmana u iznosu od 2,5 milijuna kuna, a predsjednik DDS-a Pero Vićan zaprijetio je predsjedniku Gradskog vijeća HDZ-ovom Matu Frankoviću da ne smije podržati te točke ako želi biti predsjednik Vijeća jer će ispasti da se prodao za 2,5 milijuna kuna', rekao je Vlahušić.

Napomenuo je kako bez proračuna nema Studentskog doma, za koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno odobrilo financirajne u iznosu većem od 150 milijuna kuna.

'Građani moraju znati da ukoliko se ne usvoji proračun za narednu godinu do kraja ove, prvi sljedeći proračun je moguć tek u rujnu sljedeće godine', rekao je Vlahušić te dodao kako će Dubrovnik onda biti u ''nesigurnim vremenima''.

Na upit novinara koja je bi bila svrha neusvajanja proračuna odnosno rušenja sadašnje vlasti u zadnjoj godini mandata, s obzirom na to da su redovni lokalni izbori u svibnju 2017., Vlahušić je odgovorio kako bi se u tom slučaju rušilo i Gradsko vijeće i gradonačelnik.

Gradonačelnik Vlahušić je rekao i kako će tražiti od ministara Zdravka Marića i Olega Butkovića da ne 'izdaju produženje za rad dubrovačke žičare'.

'Plaćanje koncesije nije još uvijek riješeno, a 8. srpnja ističe postojeće godišnje dopuštenje'', rekao je Vlahušić.

Napomenuo je i kako će Grad Dubrovnik uskoro krenuti u proces promjene poslovne banke zbog, kako kaže, neprijateljskog odnosa s PBZ-om.

'Bivše Poglavarstvo Grada Dubrovnika je donijelo odluku da je PBZ naša poslovna banka, a sada ćemo ići u javni natječaj. PBZ se ponaša potpuno neprofesionalno, a jedna od stavki natječaja bit će pomoć u rješavanju dugovanja između PBZ-a, Grada i Midia grupe za kredit od 12 milijuna eura koji Grad ima kod PBZ-a za projekt Javne garaže na Ilijinoj glavici', rekao je Vlahušić te dodao kako će sada tražiti banku koja neće biti ''neprijatelj Grada''.