IZVJEŠTAJ S TERENA

Vlahov o mogućoj kopnenoj ofenzivi: Veliki broj Palestinaca poslušao izraelski ultimatum

13.10.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Uoči očekivane kopnene invazije izraelska vojska gomila tenkove u blizini pojasa Gaze. Izraelci su pozvali civile grada Gaze, više od milijun ljudi, da se presele na jug. Istodobno je Hamas pozvao Palestince da ne napuštaju svoje domove u Gazi te da se suprotstave izraelskim snagama

Iz Tel Aviva se za središnji Dnevnik HTV-a javio novinar Petar Vlahov. Ne zna se još kada bi mogla početi najavljivana kopnena ofenziva.

'Prema poslijepodnevnim informacijama došlo je do ozbiljnog oružanog sukoba na sjeveru, prema granici Izraela i Libanona. Navodno je isti scenarij kao i prošlu subotu. Pripadnici Hezbolaha probili su granicu i pokušali se infiltrirati na izraelski teritorij. To je osujetila mnogobrojna izraelska vojska, tako da su oklopno-motorizirane jedinice uz pratnju pješaštva neutralizirale taj položaj. Navodno su otkrili posade na lansirnim rampama, što se tiče raketnih sustava iz kojih su tijekom dana pripadnici Hezbolaha gađali sjeverne gradove i naselja', kazao je Vlahov.

'Dok smo napuštali Haifu, rakete su padale na njeno predgrađe', dodao je novinar Vlahov. Smatra da se s rezervom treba gledati na to je li počela ofenziva ili ne. Kaže da je skloniji tumačenju kako se radi o ozbiljnim oružanim sukobima, ali ograničenog intenziteta.

'Hoće li oni tijekom noći ili sutra prerasti u kopnenu ofenzivu, mislim da nećemo trebati puno čekati. Da je u Izraelu sve spremno za početak kopnene ofenzive, danas smo se uvjerili u Haifi. Tamo smo posjetili najveću središnju bolnicu koja je u zadnjih 72 sata pretvorena u buduću ratnu bolnicu. Na prostoru parkirališta, dva kata ispod zemlje posloženo je 2.000 kreveta, koja su opremljena za primanje najtežih ranjenika. Složene su i uređene na tom mjestu i moderne operacijske sale. U toj bolnici radit će više od 1.000 medicinskog osoblja', kazao je Vlahov.

Izraelci više ne prepuštaju slučaju ništa, kaže Vlahov, pa niti ovu pripremu za početak kopnene ofenzive, za koju kažu da će biti krvava. Spremni su na žrtve i na vlastitoj strani.

'Evidentno je da su danas rakete s pojasa Gaze upućene prema Tel Avivu, pa smo poslijepodne čuli izraelsku protuzračnu obranu', rekao je Vlahov i dodao kako se nervoza primjećuje i na jednoj i na drugoj strani što se tiče kopnene ofenzive.

Hamasu ne ide na ruku, kaže, što je veliki broj Palestinaca poslušao izraelski ultimatum i krenuo se povlačiti prema jugu. Pitanje je koliko će Palestinaca poslušati Hamas koji ih poziva da ostanu i brane svoje domove. 'U Gazi je stanje jako teško. Ima mnogo ranjenih i poginulih te više od 300.000 ljudi koji su ostali bez svojih domova', rekao je Vlahov.