demantiraju medije

MVEP odbacuje kritike da je kasnio s informacijama za evakuaciju Hrvata iz Izraela

13.10.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je u petak kao "netočno i maliciozno" odbacilo pisanje medija o zakašnjelom informiranju hrvatskih državljana u Izraelu s uputama za evakuaciju

Zrinjevac je priopćio da je u roku od deset minuta nakon prvog raketnog napada Hamasa u subotu na društvenim mrežama objavljen broj telefona za pomoć hrvatskim državljanima i uputa za pronalazak najbližeg skloništa.

Drugog dana napada u jutarnjim satima, na profilima hrvatskog veleposlanstva i MVEP-a objavljena je informacija o pronalasku rješenja za povratak hrvatskih hodočasnika svojim kućama, a putem sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) na mobitele hrvatskih državljana na području Izraela i Palestinskih teritorija poslana je obavijest s dežurnim brojem telefona veleposlanstva, kako bi se javili oni koji žele napustiti navedena područja, navodi se u priopćenju.

Nakon što je pružena pomoć hodočasnicima i turistima za povratak u Hrvatsku, veleposlanstvo je objavilo dodatnu obavijest za ostale dvojne državljane te o pružanju potrebne pomoći ostalima oko pronalaska karata za izlazak iz zemlje. 

"Sukladno navedenom, MVEP odbacuje maliciozne i netočne informacije o zakašnjelom informiranju hrvatskih državljana u Izraelu s pravodobnim informacijama", stoji u priopćenju. 

Vezano za komentare o izraelskoj zastavi koja je istaknuta na zgradi MVEP-a, na Zrinjevcu kažu da se radi o simboličnoj gesti kojom Hrvatska izražava solidarnost s Izraelom i poštovanje prema velikom broju izgubljenih ljudskih života.

Predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak ocijenio da je to "idiotski potez" i da "nema drugim zastavama mjesta u Hrvatskoj, osim strogo reguliranih situacija gdje je zastava nacionalne manjine ili zastava NATO-a i Europske unije". 

No, na Zrinjevcu ističu da su u Europskoj uniji i diljem svijeta na državnim institucijama i spomenicima globalne prepoznatljivosti istaknute ili projicirane izraelske zastave te podsjećaju da se jednako tako zastava isticala na hrvatskim državnim institucijama kao znak solidarnosti s Ukrajinom i njenim narodom na samom početku invazije te na njenu prvu obljetnicu.